Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Borba za penziju- slučaj Bratislava Docina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

21. 11. 2022.

Autor: M. Pavković, D. Bjelica Izvor: UNS

Borba za penziju- slučaj Bratislava Docina

Kada je Bratislav Docin došao u Udruženje novinara Srbije da bi dobio potvrde i regulisao nedostajući staž, kako bi posle teške bolesti, sa 67. godina, mogao da ode u penziju, mislio je da je taj problem rešio.

 

Bratislav Docin (foto: lična arhiva) Bratislav Docin (foto: lična arhiva)

Slabo pokretan, posle moždanog udara, sa porodicom je došao iz Požarevca za Beograd u UNS, spreman da uz podršku najbližih „otkupi“ nedostajućih pet godina koje je proveo kao honorarni saradnik i za koje u evidenciji Fonda PIO ne postoje uplate doprinosa za penziju.

„Radio sam na lokalnim televizijama u Požarevcu, bio urednik Informativnog programa, uspešno sarađivao i sa RTS-om, uređivao satirično-humoristički časopis „Stršljen“, ali priznaju mi samo deset godina i nekoliko meseci radnog staža, i pored toga što mogu da dokažem gde sam sve radio kao novinar i urednik decenijama“ ispričao je Docin.

„Uža specijalnost“ bila mu je dečiji program koji je godinama uređivao. Recenziju za njegovu zbirku pesama za decu napisao je čuveni Raša Popov.

„I danas radim, napisao sam nekoliko romana i zbirki pesama, pišem i satirične priče za koje dobijam i nagrade“, kaže Docin.

Kako postoji sporazum sa Fondom PIO da članovima UNS-a kod kojih nema u evidenciji Fonda uplaćenih penzionih doprinosa za period u kom su honorarno radili, to mogu naknadno regulisati i Docin je krenuo tim putem.

„Pokušao sam da `otkupim` tih pet godina staža koje mi nedostaju za uslov, ali ne dozvoljavaju mi iako je i UNS izdao potvrdu da sam se kao njihov dugogodišnji član aktivno bavio novinarstvom“, kaže Docin.

Za sajt UNS-a priča da je razmišljao da traži socijalnu pomoć od države.

„Makar da imam neku sigurnost, jer sam pre tri meseca doživeo moždani udar. Bio sam nepokretan, ali sam uspeo da prohodam. Mnogo mi pomažu ćerka i zet, ali zašto da pored toliko godina rada u medijima zavisim samo od njih. Službenici su nezainteresovani, odlazio sam i kod načelnika zaduženog za moj slučaj i rekao mi je da ne mogu da dobijem rešenje za penziju“, kaže Docin.

Našem kolegi iz Požarevca se desila još jedna neprijatna birokratska situacija. Naime, on je tokom 90-ih godina, osnovao firmu kada je pokrenuo i satirični časopis. Pre desetak godina je otišao u APR gde je registrovao firmu da je zvanično ugasi.

„Tamo su mi rekli da ne moram ništa da odjavljujem, jer će Ministarstvo to da uradi automatski pošto sam prestao aktivno da radim. Kada sam otišao po rešenje za penziju, ispostavilo se da nisam odjavio firmu i da dugujem određenu sumu novca, pa kad isplatim dugovanja dobiću rešenje za penziju. I to sam isplatio, ali ni to nije pomoglo da dođem do penzije“, priča Docin svoje iskustvo.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović razgovarao je sa nadležnima iz poreske uprave Požarevca kako bi se i Docinov slučaj rešio putem koji su i pre njega okončavani problemi sa nedostajućim stažom iz vremena honorarnog novinarskog rada.

„Zvali smo mnogo puta i mi i Docin da pitamo kako da reguliše staž za penziju, ali službenica nije znala odgovor“, navodi generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Rekli su mu, priča Brajović, da će mu se javiti načelnik, ali se to nije dogodilo.

Iz razgovora predstavnika UNS-a sa stručnjacima iz Fonda PIO razmatrane su različite mogućnosti. Da Docin, s obzirom na invaliditet, podnese zahtev za invalidsku penziju. Međutim, za taj zahtev, kako je bilo objašnjenje, invaliditet je morao da nastane pre navršene 65. godine.

Iz Fonda PIO nezvanično je UNS dobio informaciju da iznos minimalne penzije koju bi, ako ostvari pravo, Docin dobio bio isti kao i iznos invalidske penzije – manje od 20.000 dinara. Razlika je, što u tom slučaju ne bi morao da obezbedi novac za „otkup“ pet godina staža.

U razgovoru sa porodicom pokazalo se da podnošenje zahteva za invalidsku penziju nije moguće.

Iz požarevačkog Fonda PIO UNS je na zvaničan dopis krajem prošle nedelje dobio odgovor od načelnika Odeljenja za ostvarivanje prava iz PIO Maje Grujić.

U odgovoru piše da je postupak za ostvarivanje prava na penziju kolege Docina okončan rešenjem od 28. jula ove godine, a da novi zahtev nije podnet.

U tom odgovoru nije dato objašnjenje kako da, imajući u vidu sve okolnosti, Docin ostvari svoje pravo na penziju.

Nezvanično, u centrali Fonda PIO u Beogradu rekli su da ukoliko je novinar bio član UNS-a i radio kao novinar ima pravo da reguliše staž ukoliko mu poslodavac nije uplatio penzijsko osiguranje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi