Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula izrazio podršku HND-u i njegovom predsjedniku Hrvoju Zovku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

04. 10. 2018.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula izrazio podršku HND-u i njegovom predsjedniku Hrvoju Zovku

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u odgovoru na HND-ov apel za slobodu novinarstva, upućen povodom otkaza predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku i situacije na HRT-u, izrazio je Hrvatskom novinarskom društvu punu podršku u borbi za slobodno i neovisno novinarstvo, kao i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Zovku osobno.

Dopis zastupnika u EP Tonina Picule prenosimo u cijelosti:

"Vaš me dopis o okolnostima izvanrednog otkaza, koji je g. Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinfarskog društva, dobio od strane uprave Hrvatske radiotelevizije, istinski uznemirio.

Hrvatska radiotelevizija javni je medijski servis, financiran pretplatama građana, što još važnijom čini ulogu HRT-a u očuvanju vrijednosti neovisnosti i slobode medija, pravovremenog i istinitog izvještavanja lišenog političkih i ekonomskih pritisaka oglašivača, korporacija i političkih stranaka.

Gospodin Zovko, kako ste ukazali, izvanredni je otkaz dobio zbog ukazivanja na cenzuru i nemogućnost profesionalnog obavljanja posla izvršnog urednika HTV-a 4, informativnog kanala HRT-a, što svjedoči nastavku srozavanja profesionalnih standarda javnog servisa.

Također, neugodno sam bio iznenađen informacijom kako je nepoznat netko kolegama g. Zovka, koji su jučer u mirno prosvjedovali ispred zgrade HRT-a na Prisavlju, pozvao policiju, kako bi im poslao dodatnu poruku kako će se odnositi prema onima koji podignu svoj glas protiv cenzure.

U širim smo europskim razmjerima suočeni s napadima na vrijednosti demokracije, tolerancije i solidarnosti. Napadi na slobodu medija od strane autoritarnih lidera, fizički napadi na novinare, njihovo prisiljavanje na prekarni rad, čime ih se dodatno ušutkuje, u Europi su sve češći, a uvijek iz istih razloga, učvršćivanja autoritarnih vlasti i zaštite ekonomskih interesa njihovih financijera.

Slobodni i neovisni mediji takvim su interesima uvijek prijetnja, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj.

Ovim putem želim Hrvatskom novinarskom društvu izraziti punu podršku u borbi za slobodno i neovisno novinarstvo, kao i g. Zovku osobno.

Kao zastupnik u Europskom parlamentu, u Hrvatskoj i Europi nastavit ću se zalagati za slobodu nezavisnih medija kao čuvara vrijednosti demokracije i ljudskih prava.

Srdačan pozdrav,

Tonino Picula"

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi