Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Hrvatsko novinarsko društvo uputilo otvoreno pismo - apel za slobodu novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

01. 10. 2018.

Izvor: HND

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo otvoreno pismo - apel za slobodu novinarstva

Povodom izvanrednog otkaza Hrvoju Zovku i situacije na Hrvatskoj radioteleviziji, Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je domaćim i međunarodnim institucijama te organizacijama za zaštitu slobode medija otvoreno pismo - apel za slobodu novinarstva.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

OTVORENO PISMO – APEL HND-a ZA SLOBODU NOVINARSTVA

Molimo vas da svojim javnim zauzimanjem pružite podršku Hrvoju Zovku, sada bivšem izvršnom uredniku HTV4, jednog od informativnih kanala Hrvatske radiotelevizije (HRT), i aktualnom predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND), te tako zaustavite zastrašivanje, cenzuru i samovolju koju Uprava HRT-a provodi u toj javnoj tvrtci, izravno uništavajući profesionalno novinarstvo.

Kolega Zovko je dobio otkaz zbog ukazivanja na cenzuru i nemogućnost odgovornog i profesionalnog obavljanja svog posla. Umjesto da se vodstvo HRT-a pozabavi sadržajem njegove ostavke na mjesto izvršnog urednika u kojoj je upozorio na cenzuru, dogodila se odmazda uperena protiv HND-a, čiji je ogranak na HRT-u prethodno u više navrata ukazivao na nepravilnosti i kršenje profesionalnih novinarskih standarda.

Pri podnošenju ostavke, Hrvoje Zovko verbalno se sukobio sa svojom nadređenom, Katarinom Perišom Čakarun, rukovoditeljicom Informativnog medijsko servisa HRT-a. Javni televizijski servis Zovkov je sukob s nadređenom iskoristio da mu izrekne neopravdano strogu mjeru izvanrednog otkaza, odlučivši potpuno ignorirati njegovo pravo na izražavanje suprotnog mišljenja. U pitanju je praksa svojstvena autoritarnim režimima, kakvu demokratska društva ne mogu i ne smiju tolerirati.

Predsjednik HND-a se u svojoj matičnoj redakciji pokušao izboriti za pridržavanje profesionalnih standarda novinarske profesije, a „nagrađen“ je sankcijom zbog verbalnog delikta. Kolega Zovko je na javnoj televiziji radio 21 godinu tijekom kojih nikad nije dobio ni usmenu ni pismenu opomenu za svoj rad. Informaciju o otkazu doznao je iz medija, a prije nego što mu je uručen pisani dokument o raskidu radnog odnosa, ukinuta mu je i službena e-mail adresa.

Odmah nakon primitka informacije o izvanrednom otkazu njegovu predsjedniku, HND je uputio službenu zamolbu Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora da se slučaj stavi na dnevni red sjednice te da se na njoj omogući prisutnost predstavnika Izvršnog odbora HND-a, koji bi obrazložio situaciju. Većina članova Odbora odbila je raspravu o zastrašivanju novinara na HRT-u i sustavnom razaranju javnog medijskog servisa, svodeći ga na pitanje „radnog spora“ u koji se „ne želi uplitati“. Hrvatsko novinarsko društvo među vanjskim članovima Odbora koji se biraju iz redova novinarske struke na žalost, nakon dugo vremena, voljom vladajućih i oporbe nema svog predstavnika. Na taj je način glas struke i u tom tijelu ušutkan.
Dodatan je paradoks da su nalazi iz izvješća bivšeg, naprasno smijenjenog Nadzornog odbora HRT-a za 2016. godinu, u kojem se upozorava na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju Uprave, na zahtjev iste te

Uprave proglašeni „poslovnom tajnom“. Saborska većina odbija s njih skinuti apsurdnu oznaku tajnosti unatoč činjenici da se HRT financira novcem hrvatskih građana i da građani imaju pravo znati jesu li poslovne odluke Uprave u skladu sa zakonima.

U javnosti se sve češće postavlja pitanje ima li javna televizija, takva kakva je trenutno, smisla. Ako se nešto vrlo brzo ne promijeni, u ovakvim okolnostima njezino postojanje postaje apsurdno. Hoće li zakonodavac, nadležne institucije, posebice Ministarstvo kulture, i dalje pasivno promatrati kako postojanje HRT-a, kojem je zadaća informirati i educirati, postaje nevažno? Ako takav HRT postaje zapreka, umjesto put prema slobodnom društvu, oni koji postavljaju zakonske okvire i odgovaraju za njihovo funkcioniranje, morat će napokon odgovoriti na pitanje jesu li dorasli postojanju javnog medija kao ozbiljnog demokratskog dostignuća?

Držimo da je zbog okolnosti otkaza predsjedniku HND-a i alarmantne situacije na HRT-u potrebna hitna javna reakcija kako bi se spriječilo evidentno urušavanje novinarske profesije i u tome molimo vašu pomoć.

Za Hrvatsko novinarsko društvo,

Slavica Lukić, potpredsjednica
Denis Romac, potpredsjednik

 

HRVATSKOM SABORU Zagreb, 1. listopada 2018.
VLADI REPUBLIKE HRVATSKE
MINISTARSTVU KULTURE
EUROPSKOJ FEDERACIJI NOVINARA
SVJETSKOJ FEDERACIJI NOVINARA
ORGANIZACIJI ZA EUROPSKU SIGURNOST I SURADNjU
EUROPSKOJ KOMISIJI
VIJEĆU EUROPE
EUROPSKOM PARLAMENTU
VELEPOSLANICIMA ČLANICA EUROPSKE UNIJE U HRVATSKOJ
VELEPOSLANSTVU KRALjEVINE NORVEŠKE
VELEPOSLANSTVU JAPANA
VELEPOSLANSTVU KANADE
VELEPOSLANSTVU ŠVICARSKE
VELEPOSLANSTVU SAD-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi