Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Projekat: Bez slobode medija nema razvoja demokratije u regionu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

26. 08. 2018.

Izvor: Beta

Projekat: Bez slobode medija nema razvoja demokratije u regionu

Mediji u regionu susreću se sa istim problemima i izazovima, a bez njihove slobode, nema ni razvoja demokratije, ocenjeno je danas u Prištini na predstavljanju projekta "Podrška zagovaranju i zaštiti slobode medija i izražavanja na Zapadnom Balkanu" čiji su nosioci Medijski centar Beta, prištinska agencija KosovaLive, televizija Telma iz Skoplja i bloger Slobodan Vasković iz Banjaluke.

Predstavljajući rezultate projekta, izvršna direktorka novinske agencije Beta Zlata Kureš kazala je da se o slobodi medija mora stalno pričati jer bez nje nema slobode izražavanja niti razvoja demokratije i demokratskog društva.

Navodeći da se mediji ponegde u regionu tretiraju kao neprijatelji određenih političkih i interesnih grupa, ona je kazala da mediji ne predstavljaju pretnju razvoju društva već da doprinose tom procesu.

Govoreći o lekcijama stečenim kroz projekat, generalni direktor agencije KosovaLive Kelmend Hapčiju ocenio je da je ostvaren značajan regionalni projekat tokom koga je uspostavljena "izuzetna saradnja" dve novinske agencije i po jedne televizije i blogera.

"Svi mi delimo ista iskustva, sudbinu i izazove. Nažalost, profesionalni mediji se uglavnom susreću sa značajnim finansijskim teškoćama, jedva ili teško preživljavaju, što se odražava i na kvalitet njihovih priloga", ocenio je Hapčiju.Po njegovim rečima, borba za očuvanje slobode medija "od životnog je značaja" za razvoj demokratije.

"Političke stranke moraju shvatiti da nema napretka bez zaštite javnog interesa i bez slobode medija i izražavanja", kazao je generalni direktor KosovaLive.Marija Divitarova iz skopske televizije Telma ocenila je da je ostvarivanje projekta "Podrška zagovaranju i zaštiti slobode medija i izražavanja na Zapadnom Balkanu" bila "novinarska avantura" iako su kako je navela, svi učesnici bili iskusni novinari.

"Projekat je pokazao da se novinari na Zapadnom Balkanu susreću sa istim barijerama i izazovima. Bili bismo srećni ako smo ovim pričama podigli nivo slobode medija u regionu", kazala je Marija Divitarova.Novinarka KosovaLive Violeta Oroši Berišaj ocenila je da se modeli pritisaka na novinare svakodnevno menjaju, da ih vrše oni koji su poznati javnosti i da zbog toga "nikada nije dovoljno" pisati o pritiscima i problemima sa kojima se suočavaju novinari i mediji.

Direktorka plasmana i razvoja agencije Beta Zorica Filipović ocenila je da je projekat "izuzetno" predstavljen na internetu i na društvenim mrežama, navodeći da je imao više od milion pregleda.

U okviru projekta "Podrška zagovaranju i zaštiti slobode medija i izražavanja na Zapadnom Balkanu" realizovane su 24 multimedijalne priče u četiri zemlje na srpskom, albanskom, makedonskom i engleskom jeziku.

Projekat je podržala EU kao deo programa "Zaštite slobode medija i izražavanja na Zapadnom Balkanu".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi