Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Evropska federacija novinara osudila prekid javnog servisa FTV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

13. 05. 2024.

Izvor: media.ba

Evropska federacija novinara osudila prekid javnog servisa FTV

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici u Bosni i Hercegovini (BiH), Udruženju BH novinari, u zahtjevu da se u cijeloj zemlji ponovno aktivira kanal Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (FTV), objavljeno je danas u saopštenju EFJ-a.

U finansijskom sporu između dva entiteta, kako je istaknuto iz EFJ, televizijsko i radijsko emitovanje FTV-a je bilo prekinuto u 6 sati ujutro 8. maja nakon što je Uprava Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) donijela takvu odluku.

EFJ i BH novinari osudili su „nered“ koji je doveo do prekida emitovanja FTV-a, u kontekstu, navedeno je u saopštenju EFJ, neodgovornog političkog uplitanja suprotnog javnom interesu.

Pozvali su novinare dva javna emitera da zatraže ostavke svog rukovodstva koje se, kako je istaknuto u saopštenju, čini nesposobnim da se odupre političkom pritisku i da garantuje finansiranje i nezavisnost javnog medija.

EFJ podsjeća da je nakon nedavne misije MFRR-a u Bosni i Hercegovini već osudio nestabilno finansiranje i nedostatak nezavisnosti javnih medija. Naglasili su da je rizik od samouništenja BHRT-a pojačan početkom ove godine, zbog čega je uprava donosila odluke suprotne javnom interesu.

„Potpuno je neshvatljivo da dva javna emitera sa sjedištem u Sarajevu, a smještena u istoj zgradi, rješavaju bitna pitanja javnog emitovanja i finansijskog opstanka ucjenama i drastičnim mjerama poput ukidanja programa ili uskraćivanja javnog novca“, navodi se u reakciji Upravnog odbora BH novinara koju je prenio EFJ.

„Nezakonite i nerazumne odluke dvije uprave predstavljaju direktnu povredu prava građana na slobodu informisanja i pristup informacijama od javnog značaja te povredu prava zaposlenika na slobodne, plaćene i dostojanstvene uslove rada“, naveli su iz BH novinara.

Predsjednica EFJ-a Maja Sever, koja će u nedjelju učestvovati na konferenciji za novinare na tu temu u Sarajevu, pozvala je vlasti da garantuju finansiranje i nezavisnost javnih medija BHRT-a, FTV-a i RTRS-a, čije postojanje, kako je kazala, doprinosi medijskom pluralizmu i koji imaju suštinsku ulogu čuvara demokratije, posebno osuđujući korupciju i loše upravljanje.

Općinski sud u Sarajevu je 8. maja donio privremenu mjeru u kojoj nalaže da BHRT pusti signal FTV. U suprotnom, BHRT-u prijeti novčano kažnjavanje.

Gledaoci u BiH su 8. maja ujutro umjesto programa FTV-a na ekranima mogli vidjeti testnu sliku. Ovakva situacija je uslijedila nakon što je Poslovodni odbor BHRT dan prije donio odluku da će od 8. maja od šest sati ujutro privremeno uskratiti pružanje usluga FTV-u. Testna slika je bila emitovana umjesto programa „Dobro jutro, Bosno i Hercegovino“, a u 10 sati FTV je nastavio emitovati vijesti, no nakon toga je ponovo došlo do prekida programa.

Uskraćivanje usluga je uslijedilo zbog, kako je 7. maja najavljeno u saopštenju Poslovodnog odbora BHRT-a, neizmirenih dugovanja FTV-a prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge, počev od mjeseca decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine, što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a, kako je navedeno.

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH takođe je reagovala na uskraćivanje pružanja usluga FTV-u. Poručili su da nadležne vlasti u BiH imaju odgovornost da osiguraju rješavanje aktuelnih pitanja između BHRT-a i FTV-a te da je trenutna situacija neprihvatljiva.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi