Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  UNCG proslavilo krsnu slavu: Blagovijesti za nove vijesti u novinarstvu!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

08. 04. 2024.

UNCG proslavilo krsnu slavu: Blagovijesti za nove vijesti u novinarstvu!

Udruženje novinara Crne Gore danas je u Nikšiću obilježilo svoju krsnu slavu- praznik Blagovijesti.

U okviru svečanosti predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću dodijeljeno je najveće priznanje Udruženja- Spomenica 150 godina novinarstva u Crnoj Gori.

Priznanje mu je uručio predsjednik Udruženja Tihomir Burzanović ističući da je Kovačević „rijedak primjer čovjeka koji nije ni stupio na dužnost“ a već ga je napadala “ jedna grupa ljudi instruisana od centara moći“.

„Mnogo ne priča, mnogo ne taktizira, ono što kažu, iskopao je svoj politički rov i iz tog rova priča i bije onako dosledno kao što priliči mladom srpskom političaru, hrišćaninu. U znak zahvalnosti što postoje takvi političari, ali i u znak odbrane novinara Marka Kovačavića mi smo u Udruženju odlučili da ga odlikujemo najvećim priznanjem u našem Udruženju-Spomenicom 150 godina novinarstva u Crnoj Gori. Da zna da u svijetu novinarstva postoje njegova hrišćanska braća koja ga podržavaju i na neki način brane od svega toga nepravednoga što u medijima rade sa njim“, kazao je između ostalog Burzanović.

Kovačević je kazao da mu je čast što priznanje dobija od jedinog Udruženja koje početak novinarstva obilježava “ onakav kakav je zaista bio u Crnoj Gori“.

„List „Crnogorac“ je sabirao u sebi sve ono što mi danas kao Srbi u Crnoj Gori jesmo. Sjetićete se da je taj list bio zabranjen diplomatskom akcijom tadašnjih velikih sila i neprijatelja našeg naroda,pa je onda vaskrsao kroz „Glas Crnogorca“, a evo kroz ovo Udruženje njegov duh živi i do današnjega dana i zato je meni utoliko veća čast što ovo priznanje od vas danas primam i što kaže Njegoš u „Gorskom vijencu“ kroz riječi vladike Danila – “ da je iđe brata brata u svijetu da požali ko da bi pomoga“, a vi ste ne samo požalili nego učinili mnogo više od toga i dali mi dovoljno snage za sve buduće okršaje koje budemo imali u ovom javnom svijetu i na javnoj medijskoj sceni“, rekao je Kovačević.

Povodom krsne slave Udruženja slavski kolač je osveštao protojerej stavrofor Dragan Krušić koji je članovima Udruženja čestitao praznik.

Burzanović je u ime Udruženja i ambasadoru Rusije, Vladislavu Maslenikovom, koji je danas bio gost Udruženja, uručio poklon- molitve na ruskom jeziku. Priznanje je uručeno i predstavnicima nikšićkog Sportskog centra, domaćinu današnjeg okupljanja članova Udruženja i prijatelja te organizacije.

Sekretar Udruženja Ivan Milošević je podsjetio da organizacija od prije nekoliko godina obilježava praznik Blagovijesti kao svoju krsnu slavu.

„Kao jedan od metoda raskida sa komunizmom koji je vladao u Crnoj Gori decenijama. Pokušali smo i na ovaj način da napravimo jedan prekid sa jednom praksom ideološkom koja je i u ovome Udruženju postojala i da skrenemo pažnju da neke možda velike prošlosti ne trebamo više da njegujemo, nego naprotiv da pokušamo da stvaramo nove“, rekao je Milošević.

Nada se, kaže, da to novinari neće pogrešno shvatiti i da to neće “ protumačiti politički ili ideoliški“.

„Nego da će shvatiti da jednostavno moramo da se prilagodimo novim nekim vremenima i da završimo sa nekim pričama iz prošlosti“, istakao je Milošević.

U okviru svečanosti otvorena je mini izložba starih fotografskih aparata i časopisa iz kolekcije fotoreporter i član Udruženja Željka Šapurića.

Prisutni su imali priliku da pogledaju foto aparate iz 19.,20. i ovog vijeka, ali i časopise koji su se nekad izdavali u Nikšiću, poput “ Pivarca“, “ Naše riječi“…

„To je moj doprinos današnjem prazniku Udruženja. Izloženo je samo djelić kolekcije koju posjedujem“, kazao je Šapurić.

Program je vodila novinarka Dragana Mijušković koja je, takođe, član Udruženja novinara Crne Gore.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi