Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Potpisan „Sporazum o saradnji“ između MUP-A i novinarskih udruženja HND-A i SNH-A
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

25. 09. 2023.

Izvor: www.hnd.hr

Potpisan „Sporazum o saradnji“ između MUP-A i novinarskih udruženja HND-A i SNH-A

„Sporazumom ćemo pridonijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u povodu potpisivanja „Sporazuma o suradnji“ Ministarstva unutarnjih poslova i novinarskih udruga.

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom i predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever potpisao je Sporazum o suradnji te dva prateća protokola:

Prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela, objasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Ovo je veliki korak u zaštiti medijskih djelatnika. U ime HND-a izražavam zadovoljstvo te moram reći kako smo i do sada jako dobro surađivali s policijom i vjerujem kako su danas potpisani Sporazum i protokoli dobar temelj za daljnju suradnju. Sigurnost naših kolegica i kolega pri obavljanju posla koji je od javnog interesa nema alternative. Sada su na redu i nakladnici od kojih očekujemo da primjenjuju ovaj Sporazum i protokole, ali da sigurnost naših kolegica i kolega osiguraju i kroz bolje radne uvjete i plaće. Također očekujemo da se ovom projektu u konačnici pridruži i tužiteljstvo – rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko .

Potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.
Riječ je o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

– Zaštita sigurnosti novinara i novinarki jedan je od prioriteta našeg rada. Nažalost napadi su sve učestaliji i žešći. Problem je prepoznala i Europska komisija i objavila Preporuke  o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji, u kojima se posebno naglašava suradnja i uvođenje brzog mehanizma kako bi se postavio učinkovit sustav zaštite. Zapravo nam je cilj da naši kolegice i kolege znaju kako se pripremiti za rad na terenu, zaštiti se i što ako do napada dođe. Ovo je prvi korak, no bez uključivanja poslodavaca u medijskim kućama koji moraju preuzet svoj dio odgovornosti za siguran rad novinara i novinarki i suradnje s tijelima pravosudnog sustava, nećemo izgraditi efikasan sustav. Zato i te aktere ove važne priče pozivam da se uključe kako bi naši kolegice i kolege mogli slobodno i sigurno raditi svoj posao – apelirala je predsjednica SNH Maja Sever.

Navedena preporuka podsjeća da države članice Europske unije: poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti, da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji koji građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

Ministar Božinović istaknuo je kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati nužne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika.

– Pri postupanju po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom s obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako je riječ o težem obliku, odnosno ako je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do pet godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom pridonijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Sporazum, naime, između ostaloga potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je Božinović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi