Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Uzavrela atmosfera u crnogorskim medijima, pretnje i pritisci ne jenjavaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

17. 08. 2023.

Autor: K.K.N. Izvor: UNS

Uzavrela atmosfera u crnogorskim medijima, pretnje i pritisci ne jenjavaju

Mediji i novinari u Crnoj Gori poslednjih dana suočavaju se sa pritiscima i pretnjama, od poziva na gašenje portala do poziva na likvidaciju.

Iako potpuno suprotnih uređivačkih politika, crnogorski mediji Antena M i portal IN4S meta su onih koji misle drugačije.

U svom reagovanju na pretnje upućene Anteni M Sindikat novinara Crne gore naveo je da je “uređivačka politika medija u Crnoj Gori često okidač za najgnusnije prijetnje zaposlenima i tome se konačno mora stati na put“.

„Medijski pluralizam i različitost uređivačkih politika nikada ne smiju biti razlog za ugrožavanje bezbjednosti novinara već upravo suprotno, za Crnu Goru, kao demokratsko društvo, ljekovito je da postoje mediji koji različito gledaju na stvarnost, ali u skladu sa profesionalnim standardima“, piše u saopštenju Sindikata medija.

Poziv na gašenje portala IN4S

Kako je UNS-u rekao urednik sajta IN4S Gojko Raičević, ovaj medij suočava se sa ozbiljnom kampanjom za gašenje portala i njegove Fejsbuk stranice.

„Hajka na naš portal ne prestaje danima. To se radi sinhronizovano, što se može videti po usklađenoj i jednoličnoj retorici sa različitih strana. Da je sve organizovano, može se zaključiti po tome da se svuda čuju iste kvalifikacije, izrečene sa zlom namerom. O nama u negativnom kontekstu govore kao o 'prosrpskom, proruskom mediju'“, rekao je Raičević UNS-u i istakao da „bitku bije potpuno sam, te da je podrška izostala iako je portal IN4S prvi koji reaguje kada drugi osete pritiske“.

Zahtevi za blokadu portala i ukidanje sponzorstva

Portal IN4S je početkom avgusta objavio tekst naslovljen sa “Šiptarska svinjarija”, kao reakciju na snimak u kom, kako se navodi, pojedinci albanske nacionalnosti vređaju “srpske majke”.

Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj optužio je portal IN4S da je ovim tekstom počeo kampanju targetiranja Albanaca i od Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, iako ona nije nadležna za portale, zatražio ukidanje portala.

“Obavještavamo vas da sam danas uputio zahtjev Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost s ciljem zatvaranja portala IN4S. Zatražili smo od Agencije da naloži svim operaterima elektronskih komunikacija da potpuno blokiraju IN4S, tako da mu se uopšte ne može pristupiti u Crnoj Gori”, naveo je Đeljošaj na Fejsbuku.

Kako dodaje, obratili su se i Fejsbuku da zabrani njihovu stranicu na ovoj mreži zbog, kako je istakao, „raspirivanja etničke i verske mržnje, šovinizma i konstantnog vulgarnog targetiranja manjinskih naroda“.

Takođe, Đeljošaj je u jednom od svojih Fejsbuk objava naveo da će portal „završiti u paramparčad“. On je pozvao i Crnogorski elektrodistributivni sistem i Elektroprivredu Crne Gore da prekinu sva sponzorstva portalu IN4S.

Na poziv UNS-a da pojasni šta znači da će portal „završiti u paramparčad“ i da li smatra da je pozivanje na zabranu medija dobra praksa u demokratksom društvu, Đeljošaj nije odgovorio.

Kako se navodi na sajtu IN4S, njemu je zasmetao i komentar o lideru Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanu Vuksanoviću pod naslovom „Sikter bre, Tuđmanovo i Pavelićevo klepetalo“.

„Obavještavamo vas da smo upravo uputili zahtjev izvršnim direktorima CEDIS-a i EPCG-a, g. Čađenoviću i g. Rovčaninu, da prekinu sva sponzorstva na portalu IN4S. Ovo je ujedno i priprema da se obratimo i ostalim državnim institucijama, do konačnog gašenja ovog kvaziportala. Obećavamo da će ovaj portal završiti u paramparčad kao što je završio i rječnik CANU“, istakao je Đeljošaj u saopštenju.

On je dodao da „kao zemlja koja teži da bude prva naredna članica Evropske unije, ova primitivna ciljanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi su neprihvatljiva. Nadamo se da će dotične kompanije poštovati osnovne principe civilizacije 21. vijeka i prestati da učestvuju u sponzorstvima na ovom 'portalu'“.

Nakon teksta IN4S oglasio se i portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić koji je naveo da “plaćeničko propagandno glasilo nastavlja da sije mržnju na nacionalnoj osnovi dok Agencija za elektronske medije (AEM) snom mrtvijem spava. Podrška za Adrijana Vuksanovića, iskrenog borca za građansku i evropsku Crnu Goru”.

Odgovaraće pred institucijama – dao sam vam besu

 „Nikada nijesam niti želim da poistovjećujem ili osuđujem određenu nacionalnu zajednicu, ako je pojedinac koji pripada toj zajednici uvrijedio nacionalnu zajednicu kojoj pripadam. Ako je nevaspitani urednik ili vlasnik portala IN4S vrijeđao Albance i ako je on Srbin (prije bih rekao kukavica, jer pokušava da se sakrije iza svog nacionalnog identiteta), nema to nikakve veze sa Srbima, odgovaraće pred institucijama on lično i taj portal, dao sam Vam Besu“, napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.

Raičević za UNS kaže da je pozvao Đeljošaja da održi besu i da mu je to već postalo „smešno“, ali da to ipak „ne znači da treba da ćutimo“.

„Firma koja nam održava sajt kaže da on trpi jake napade od tad. Hoće da nas obore. Ne razumem se u to, ali kažu da je za takve napade moralo da bude uloženo mnogo novca. I pored svega toga mi nailazimo na neko horsko ćutanje“, kaže Raičević.

Pretnje radiju i portalu Antena M

Policija u Crnoj Gori prošlog četvrtka pronašla je i oduzela pištolj i municiju od osobe koja je dan pre, preko društvenih mreža, pretila smrću uredništvu radija i portala Antena M.

Pretnje Anteni M upućene su u komentaru na Fejsbuk stranici tog medija, na kojoj je jedan od komentatora pod imenom Đorđije Tadić pozvao na likvidaciju urednika i zamenika Antene M.

„Portal Antena M je najveće ustaško leglo na Balkanu. Pod hitno likvidirat urednika i zamjenika, a ostalo ugasit“, naveo je korisnik u komentaru na Fejsbuku.

Ipak, kako je navedeno u saopštenju policije, "u delu upućenih pretnji državni tužilac konstatovao je da nema elemenata krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

Glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković, za Glas Amerike, kazao je da je „šokiran odlukom Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću da u prijetnji likvidacijom nema bića krivičnog djela“.

„Ovakvo ponašanje ODT može samo da ohrabri nasilnike i da im olakša da s prijetnji pređu na konkretne radnje“, kazao je Šuković.

Nikšićka policija je, kako je navedeno u saopštenju Uprave policije, „pretresom stana koji koristi Đ.T. pronašla i oduzela pištolj za koji je imenovani posjedovao oružni list i 115 komada municije različite vrste i kalibra – u ilegalnom posjedu“.

Nakon upućenih pretnji uredništvo Antene M  saopštilo je da je „ponovo na meti ekstremista iz prepoznatljivog ideološkog miljea“, kao i da su „prijetnje i uvrede zapravo svakodnevan prateći sadržaj redakcijskog života“, ali da su, kako navode „samo tek nekoliko njih objavili i prijavili nadležnim državnim institucijama“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi