Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Simiću zabranjen ulaz u Hrvatsku zbog izvještavanja iz Donbasa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

17. 08. 2023.

Izvor: www.frontal.rs

Simiću zabranjen ulaz u Hrvatsku zbog izvještavanja iz Donbasa

Ratni reporter Dani(j)el Simić je danas oko 12:15 zadržan na graničnom prelazu Batrovci, sa hrvatske strane, gdje je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, te mu je potom uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju.

-Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će "doći kolege da obave razgovor sa mnom" i da sačekam malo. Ali da "neće iz Zagreba, pa će biti brže’. To malo se rasteglo na dva sata čekanja, svjedoči Simić.

Nakon tog vremena, Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza. Tamo su ga u policijskoj stanici dočekali ljudi koji se nisu predstavili po imenu, ali su rekli da su iz hrvatske obavještajne službe.

– Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije; tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izvještavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua. Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora, zaključuje Simić.

Na rješenju koje je dobio, nije naznačeno da li je Simiću trajno zabranjen ulaz, te je Predsednik Udruženja novinara Republike Srpske kazao da će odgovor i objašnjenje potražiti zvanično od Konzulata Hrvatske u Banjoj Luci.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi