Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Upozorenje na ugrožavanje medijskih sloboda upućeno Misiji EU u BiH
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

16. 08. 2023.

Izvor: Slobodna Evropa

Upozorenje na ugrožavanje medijskih sloboda upućeno Misiji EU u BiH

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić izjavila je 15. avgusta da je "predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik 12. avgusta ove godine ugrozio slobodu izražavanja i medija, svojim izjavama na vanrednoj konferenciji za medije".

„Označavajući sarajevske medije, te medije Buka, Kapital i BN Televiziju kao izdajničke prema Republici Srpskoj, te N1 kao neprijatelja srpskog naroda i Republike Srpske, ne samo da je oklevetao većinu medija u BiH, već je novinarima ugrozio sigurnost i onemogućio normalan rad“, istakla je.

Ovo je Jurišić navela u pismu koje je uputila šefu Delegacije i specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH Johannu Satleru.

Dodala je da Dodik koristi ovakvu retoriku uprkos pregovaračkim naporima da se usvoje zakoni i ispune uslovi za početak pregovora BiH za punopravno članstvo u EU.

Podsjetila je da je BiH obavezna zajamčiti slobodu izražavanja i medija, kao i zaštitu novinara, što je preduslov za punopravno članstvo zemlje u EU.

„Niko nema pravo, a posebno ne visokopozicionirani političari poput Milorada Dodika, proglašavati medije, koji profesionalno rade svoj posao, neprijateljima srpskog naroda i Republike Srpske“, navela je.

Podsjetila je Sattlera i na napade na povratničke porodice, kao i napade na LGBTIQ aktiviste, uposlenike Memorijalnog centra Potočari, kao i na to da je predsjednik Republike Srpske opsovao genocid u Srebrenici.

„Očekujem od vas da ove brojne i u posljednje vrijeme učestale slučajeve ugrožavanja slobode izražavanja i medija, te ugrožavanja prava ranjivih grupa imate u vidu prilikom ocjenjivanja napretka Bosne i Hercegovine“, navela je, pored ostalog, Jurišić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi