Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  ‘Zakon o medijima uništit će slobodno novinarstvo’
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

31. 07. 2023.

Izvor: www.hnd.hr

‘Zakon o medijima uništit će slobodno novinarstvo’

Glavni urednici i novinari najutjecajnijih dnevnika i portala za Nacional su potvrdili da podržavaju Hrvatsko novinarsko društvo u protivljenju prijedlogu nacrta Zakona o medijima koji je najavio premijer Andrej Plenković, a izradilo ministarstvo kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, donosi tjednik Nacional.

Kako se navodi u tekstu Nacional je proteklog vikenda razgovarao s glavnim urednicima i novinarima nekih od najutjecajnijih hrvatskih dnevnika i internetskih portala, i doznao kako među njima postoji konsenzus s Hrvatskim novinarskim društvom (HND) u osudi i odbacivanju prijedloga nacrta Zakona o medijima – odnosno “radnog teksta kao polazišta za raspravu”, kako ga zove ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek – koji je proteklog tjedna doživio žestoku javnu kritiku nakon što ga je njegov autor, Ministarstvo kulture i medija, 5. srpnja dostavilo članovima Radne skupine za izradu Zakona o medijima. Premda ne osporavaju potrebu donošenja novog Zakona o medijima – predstavnici novinara i medijskih izdavača, uostalom, još od 2021.godine sudjeluju u Radnoj skupini – sugovornici Nacionala složili su se kako je ponuđena verzija napisana s namjerom da se, naprosto, uništi slobodno novinarstvo, te da se istodobno financijski subvencionira poslušništvo medija prema vladi.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, direktor portala Telegram Miran Pavić te istraživački novinar portala Index Ilko Ćimić slažu se da je neprihvatljiv dokument što ga je Ministarstvo kulture i medija dostavilo članovima Radne skupine. Riječ je o opsežnome materijalu na pedesetak stranica pod naslovom “Prijedlog nacrta Zakona o medijima – za Radnu skupinu 05.07.2023.”…, navodi Nacional.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi