Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  SafeJournalists i MFRR: Osuditi napade na novinare u Albaniji i osigurati njihovu bezbednost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

20. 07. 2023.

Izvor: SafeJournalists mreža

SafeJournalists i MFRR: Osuditi napade na novinare u Albaniji i osigurati njihovu bezbednost

SafeJournalists mreža (SJN) i Media Freedom Rapid Response (MFRR), kao organizacije posvećene zaštiti slobode medija i prava novinara, duboko su zabrinute zbog nedavnih događaja u Albaniji, koji ne samo da naglašavaju pogoršanje okruženja za slobodu medija, već i predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost novinara i njihovu mogućnost da informišu javnost.

Pozivamo vlast u Albaniji i međunarodnu zajednicu da osude ove napade na slobodu medija i da omoguće bezbednost novinarima u Albaniji.

Verbalni napad gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja na novinarku BIRN Albania Olu Džamu, kao odgovor na njeno istraživanje o korupciji, ne samo da je neprihvatljiv, već i podriva samu strukturu slobode govora i slobode medija. Demokratsko društvo izgrađeno je na principima transparentnosti i odgovornosti, a ponašanje gradonačelnika predstavlja opasan presedan za javni diskurs. Dužnost javnih zvaničnika je da na istraživačke izveštaje reaguju profesionalno i da poštuju ulogu novinarstva u pozivanju vlasti na odgovornost, a ne napadima na kredibilitet novinara.

Pretnje koje su primili Marsi Koreši i njena TV ekipa SIRI u Rogožini tokom izveštavanja o političkom događaju dodatno naglašavaju nesigurnu situaciju sa kojom se suočavaju novinari u Albaniji.

Iako je policija brzo reagovala na incident, alarmantno je da se predstavnici medija suočavaju sa zastrašivanjem i pretnjama samo zbog obavljanja svojih profesionalnih dužnosti.

Najzad, pokušaj bivšeg premijera Salija Beriše da diskredituje BIRN Albanija, uglednu i nezavisnu medijsku organizaciju, predstavlja ozbiljnu pretnju slobodi medija u Albaniji.

Njegove tvrdnje, iznete bez dokaza, ne samo da pokušavaju da potkopaju kredibilitet važne novinske kuće, većć mogu i da podstaknu dalje napade na slobodu medija i bezbednost novinara. Štaviše, njegovi postupci bi mogli da podstaknu okruženje u kojem dezinformacije napreduju, što bi štetno uticalo na pravo javnosti na informisanost.

Novinari treba da budu u mogućnosti da rade u okruženju bez zastrašivanja, pretnji i nasilja. Pozivamo sve javne zvaničnike u Albaniji da se ponašaju odgovorno, poštuju ulogu medija i uzdrže se od ličnih napada i neosnovanih optužbi na račun novinara.

Uloga medija u demokratskom društvu je najvažnija. Javnost zavisi od slobodnih i nezavisnih medija i  informisanja, pozivanja vlasti na odgovornost i doprinosu javnom diskursu. Stoga, svaki pokušaj podrivanja medija treba posmatrati kao napad na samu demokratiju. Naša je zajednička odgovornost da štitimo slobodu štampe i  solidarni smo sa novinarima u Albaniji.

 

SafeJournalists mreža

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Media Freedom Rapid Response

Evropska federacija novinara (EFJ)

OBC Transeuropa (OBCT)

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

ARTICLE 19 Evropa

Reporteri bez granica (RSF)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi