Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Novinari pozvali vlast RS da odustane od kriminalizacije klevete, vladajuća većina to odbila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

19. 07. 2023.

Izvor: Beta

Novinari pozvali vlast RS da odustane od kriminalizacije klevete, vladajuća većina to odbila

Novinari, medijski radnici, predstavnici civilnog sektora, opozicionih stranaka i građani juče su održali protestnu šetnju od Trga Krajine u Banjaluci do Narodne skupštine Republike Srpske uoči rasprave o zakonu kojim se kleveta u ovom entitetu BiH ponovo uvodi kao krivično delo.

Nosili su transparente sa porukama “Stop kriminalizaciji klevete“ i „Mišljenje nije zločin“.

Novinari su pozvali vlast da se odustane od usvajanja tog zakona, ali su poslanici vladajuće većine odbili predlog opozicije da se predloženi zakon skine s dnevnog reda skupštinskog zasedanja.

Predsednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić prethodno je na Trgu Krajine rekao da je dve decenije Republika Srpska bila ispred regiona, čak i ispred Federacije BiH, jer je dekriminalizovala klevetu.

„Sada vlast želi da to vrati. Oni su okrenuli leđa Ujedinjenim nacijama, OEBS-u, udruženjima novinara iz sveta i poručili da ih ne interesuje šta mi mislimo. Oni žele da zaštite sebe i svoje interese“, kazao je Vukelić.

On je naveo da je vlast iz predloženog zakona u odnosu na usvojeni nacrt izbacila uvredu kao krivično delo i smanjila novčane kazne za klevetu.

„Ali, oni donose zakon prema kome nećemo smeti napisati da je neki ministar zaposlio svoju rodbinu negde, nećemo smeti reći nešto što im se ne sviđa ni u kafani. To je zastrašujuće…. Ako ovo prođe u četvrtak (dan za glasanje u Narodnoj skupštini RS) da li možemo očekivati da se zabrani sloboda kretanja“, upozorio je Vukelić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorka Transparensi internešenala u BiH, rekla je da su protesti posljednji pokušaj da se utiče na narodne poslanike u parlamentu RS.

Prema njenim rečima, izmene Krivičnog zakonika RS, kojim se kleveta ponovo uvodi kao krivično delo, usmerene su na gušenje slobode govora.

„Ne pričamo mi ovde o krimilizaciji klevete koja će uticati na novinare, medije, civilno društvo, već na odredbe koje će potpuno ugušiti slobodu govora svakoga građanima Republike Srpske a i šire, jer će onemogućiti svakoga da iznese svoje mišljenje, da iznese neke informacije koje mogu na nekoga uticati, a da pri tome budu predmet krivičnog progona“, naglasila je ona.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi