Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Uhapšena osoba osumnjičena za oštećenje vozila banjalučkih novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

17. 03. 2023.

Autor: Radio Slobodna Evropa Izvor: Radio Slobodna Evropa

Uhapšena osoba osumnjičena za oštećenje vozila banjalučkih novinara

Banjalučka policija je 16. marta uhapsila osobu koja se sumnjiči da je oštetila vozila novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače u Banjaluci, 8. marta.

Tokom noći 8. marta oštećena su vozila Aleksandra Trifunovića, urednika magazina "Buka" i novinara Blica Nikole Morače u banjalučkom naselju Starčevica, gdje žive. Slučaj su prijavili policiji.

"Nad licem S.B. izvršena je kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je navedeno krivično djelo izvršilo 8.3.2023. godine, na način da je u Banjaluci na parking prostoru upotrebom oštrog predmeta načinilo oštećenja na teretnom vozilu marke 'Reno' i putničkom vozilu marke 'Tojota'", navodi se u saopštenju policije.

Trifunović je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio 9. marta da je "uznemiren" zbog cijele situacije.

"Ovo je napad, zastrašivanje, dan poslije Dodikove izjave da smo spodobe, logično da je ovo neko shvatio kao naredbu", rekao je Trifunović nakon što je zatekao svoje vozilo oštećeno.

Milorad Dodik je 8. marta komentarišući neslaganja novinara sa najavom izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta, izjavio kako misli da oni koji su "prekardašili" u reakcijama "stvaraju nepovoljnu atmosferu".

"Kao onaj Vukelić (Siniša Vukelić, urednik Capital.ba) i neke druge spodobe, koje ovdje godinama lažu, petljaju, podmeću, reketiraju i sada žele novinarsku zajednicu kupit za sebe kako bi je navodno zaštitili", kazao je Dodik.

Novinar Aleksandar Trifunović je na svom Fejsbuk profilu napisao:

"Meni i kolegi Morači je maločas saopšteno u MUP Republike Srpske da su otkrili počinioca krivičnog djela oštećenja naše imovine, brutalnog uništavanja naših i redakcijskih vozila. To dakle i zvanično nismo uradili nas dvojica, za šta je imao indicije Predsjednik Dodik, već lice pod inicijalima S.B. po sopstvenom priznanju. Motiv koji je pomenuo je nezadovoljstvo našim pisanjem, vrlo konfuzno je bilo za shvatiti šta je pod tim mislio da se toliko narajcao i kidisao u 2-3 navrata po našim automobilima velikim šarafom kog je bacio. Ovo je zvanicna verzija, u postupku pred nama ćemo vidjeti da li je i jedina."

Zahvalio se MUP-u RS na profesionalizmu i brzom djelovanju.

Kleveta i uvreda su uvrštene u novi Nacrt zakona Krivičnog zakona Republike Srpske (RS), rečeno je nakon sjednice Vlade Republike Srpske (RS) 2. marta u Banjaluci.

Prema nacrtu, za klevetanje su predviđene novčane kazne u iznosima od oko 2.500 do čak 50.000 eura.

Ideju o ponovnoj kriminalizaciji klevete je krajem oktobra prošle godine pokrenuo Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Na Tviteru je naveo da je od Vlade RS tražio donošenje još dva zakona, o sprečavanju širenja lažnih vijesti te o sprečavanju jezika mržnje.

Narodna skupština Republike Srpske 16. marta odgodila je za iduću sedmicu raspravu o nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika kojima će se kleveta proglasiti krivičnim djelom za koje su predviđene novčane kazne do čak 50.000 eura.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi