Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Vrijeđanje novinarke za 33,3 eura
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

14. 10. 2022.

Autor: Vjesti.me Izvor: Vjesti.me

Vrijeđanje novinarke za 33,3 eura

Više tužilaštvo ocijenilo da je i druga pritužba u slučaju napada na novinarku “Vijesti” osnovana

Više državno tužilaštvo 5. oktobra ocijenilo da je pritužba novinarke Jadranke Ćetković o odbačaju krivične prijave protiv Elvisa Palavrtića osnovana i naložilo lokalnom tužilaštvu izvođenje novih dokaza.

Samo dan kasnije, Sud za prekršaje sproveo je postupak i Palavrtića prekršajno kaznio sa 150 eura, odnosno 33,3 eura.

U rješenju Višeg državnog tužilaštva, kojem je ranije punomoćnik novinarke, advokat Mirko Bošković podnio pritužbu, navodi se da je pritužba osnovana, a odluka o odbačaju krivične prijave preuranjena.

”I ukazao sam Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju na dokaze koje je još potrebno izvesti”, navedeno je u rješenju VDT od 5. oktobra, koje potpisuje državni tužilac Slavenko Smolović.

Ipak dan kasnije, bjelopoljski Sud za prekršaje nije prihvatio predlog za odlaganje, ni nakon što je predočeno da predmet nije okončan pred nadležnim Tužilaštvom, već sprovodi postupak nakon čega je rješenjem osudio Palavrtića na novčanu kaznu u iznosu od 150 eura: “Zato što je 17. juna vrijeđao i drsko se ponašao prema novinarki, dok je obavljala svoj novinarski zadatak, uputivši joj povišenim tonom riječi: ‘Šta snimaš, nemoj da snimaš, pašče jedno, pas ti majku j…’”.

U izrečenu kaznu mu se uračunava iznos od 100 eura, kao vrijeme za koje je bio zadržan po rješenju ODT, pa je isti dužan platiti preostali iznos od 50 eura, a ukoliko od tog iznosa plati dvije trećine u roku 15 dana, smatraće se u cjelosti plaćenom.

Kao olakšavajuće okolnosti, sudija Ahmet Međedović naveo je to što je Palavrtić otac petoro djece i priznanje da je učinio prekršaj, dok je otežavajuća to što je u posljednje dvije godine prekršajno kažnjavan.

Ovim se, kako je ocijenio advokat Bošković, došlo do svojevrsnog pravnog paradoksa - s obzirom da je u Sudu za prekršaje okončan prvostepeni prekršajni postupak protiv Palavrtića, dok se predmet istovremeno nalazi u Osnovnom tužilaštvu, koje je u međuvremenu dobilo jasne naloge Višeg tužilaštva u pravcu utvrđivanja bitnih elemenata krivičnog djela, o istom događaju i protiv istog osumnjičenog.

”Smatramo da su na ovaj način učinjeni ozbiljni propusti kako u radu i postupanju ODT tako i Suda za prekršaje u Bijelom Polju”, kazao je advokat Bošković.

Policija je protiv tog Plavljanina podnijela prijavu nakon što je napao novinarku ispred bjelopoljskog Višeg suda dok ga je fotografisala.

Incident koji je Ćetković prijavila dogodio se nakon što je u sudnici okončano iznošenje završnih riječi u ponovljenom postupku, u kom Palavrtić, između ostalih, odgovara zbog kriminalnog udruživanja i neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Bošković je ranije ukazao da Tužilaštvo nije smjelo, niti imalo ovlašćenja da podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, dok još predmet pred Tužilaštvom nije okončan.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi