Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  UNCG povodom otkaza Tufika Softića: Dobio batine, pa otkaz, a lažni domaći i međunarodni zaštitnici novinara ćute
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

14. 06. 2022.

Autor: UNCG Izvor: UNCG

UNCG povodom otkaza Tufika Softića: Dobio batine, pa otkaz, a lažni domaći i međunarodni zaštitnici novinara ćute

Udruženje novinara je sa nelagodom i tugom primilo vijest da je jedan od najpoznatijih novinara u Crnoj Gori Tufik Softić, u petak dobio otkaz u navodnom proevropskom i navodno profesionalnom i navodno nezavisnom dnevnom listu Vijesti. To je potvrdio lično Softić, koji je dobio otkaz nedugo nakon što je većinski vlasnik tog medija postala firma “United Media”, koja se povezuje sa srpskim političarem Draganom Đilasom. O prekidu saradnje Softića je obavijestio glavni i odgovorni urednik Vijesti Srđan Kosović.

-Potpuno neočekivano su me u petak obavijestili da neću više raditi u Vijestima. Pod šokom sam još. Interesantno je da me je desetak dana prije toga Srđan Kosović zvao da me pita kad ću da koristim godišnji odmor, izjavio je Softić.

Tufik Softić je dugogodišnji novinar istraživač, koji se u predhodnom periodu  bavio istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Početkom novembra 2007. godine, do danas, nepoznati napadači Softića su pretukli u dvorištu njegove porodične kuće u Beranama. Radi se o napadu koji je povezivan sa pisanjima Softića o djelovanju dijela narko-kartela Darka Šarića.

U međuvremenu dogodio se i drugi napad – bombom ispred kuće Tufika Softića u avgustu 2013. godine, s obzirom da su napadači ohrabreni nezainteresovanošću državnih organa da valjano sprovedu istragu.

Udruženje novinara Crne Gore zatečeno je odlukom urednika dnevne novine “Vijesti”  da Softić dobije otkaz, s obzirom da su vlasnici i novinari Vijesti, kao i njihovo Društvo profesionalnih novinara, bili ti koji se navodno zalažu za prava novinara i zaštitu novinasrke profesije.

UNCG smatra da sramna odluka da se da otkaz, možda jednom od najboljih dopisnika tog dnevnog lista, jasno govori da Vijesti u svojoj redakciji ne žele profesionalce, nego obične novinarske poslušnike i dostavljače informacija, koji odgovaraju samo vlasnicima i urednicima.

Pozivamo Ministarku kulture i medija Mašu Vlahović, predstavnika OEBS-a, kancelarije EU u Podgorici , kao i ambasade Kvinte da reaguju i vrate Tufika Softića na posao, kao i da ga zaštite od vlasnika Vijesti, koji služe i za to da dobijaju bogate apanaže i grantove od svih gore navedenih dušebrižnika za sudbinu novinara i medijsku scenu u Crnoj Gori. Veliki novac koji su dobile Vijesti i njihovo Društvo profesionalnih novinara dobilo je značajne apanaže i grantove iz SAD i EU, i umjesto da tim novcem poboljšaju položaj svojih novinara, oni daju otkaz najboljem i najpredanijem svom dopisniku.

Na djelu nije samo sramnan postupak vlasnika Vijesti prema Softiću, nego i cinizam stranaca , koji vedre i oblače kako u aktuelnoj političkoj situaciji , tako i na medisjkom prostoru Crne Gore.

Nakon batina i otkaza Tufika Softića, Ambasada SAD , OEBS, EU u Crnoj Gori treba da se zamisle šta rade njihovi miljenici vlasnici Vijesti.

UNCG poziva da se Tufik Softić zaštite i od vlasnika Vijesti, kada neće od batinaša, kao i da dobije zaštitu i adekvatnu moralnu i fianasijsku nadoknadu, koju je zaslužio svojim novinarskim radom, kojim je doprinio da novinarska profesija ne bude srozana i bačena u blatu na ovim našim nesrećnim prostorima koje neki nazivaju i prvim sledećim članom EU.

UNCG poručuje : “Vratite Tufika Softića novinarstvu, a novinarstvo novinarima, a ne vlasnicima, koji su u službi podjela i sijanjej mržnje u Crnoj Gori i Srbiji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi