Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  BiH: Zvaničnici čestitali Dan slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

03. 05. 2021.

Autor: Beta Izvor: Danas

BiH: Zvaničnici čestitali Dan slobode medija

Najviši zvaničnici BiH i entitetskih vlasti uputili su danas novinarima čestitke povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija naveo je da je sloboda medija temelj demokratskih društava, koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama.

Navodeći da je važnost prenošenja tačnih, blagovremenih i proverenih informacija došla u punom kapacitetu do izražaja u jeku pandemije virusa korona, Tegeltija je zahvalio svim medijskim radnicima koji odgovorno i predano rade svoj posao u ovom teškom periodu pandemije.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je u čestitki naglasio zahvalnost novinarima što su u vreme globalne pandemije pokazali koliko je značajna uloga medija, posebno za građane koji su imali brze, tačne i proverene informacije.

„I u ovakvim složenim situacijama novinari su, često se i sami izlažući opasnosti, blagovremeno i autentično izveštavali javnost o zaštiti našeg stanovništva u uslovima borbe protiv ove pošasti i na tome treba svi zajedno da im budemo zahvalni“, istakao je Višković.

Dodao je da će Vlada nastaviti da neguje „otvoren i partnerski odnos sa svim medijima, pružajući podršku slobodi izražavanja koja je presudna za svako demokratsko društvo“.

Sindikat medija i grafičara RS: Novinari često izloženi fizičkim i verbalnim napadima

Iz Sindikata medija i grafičara Republike Srpske saopštili su da su novinari često izloženi fizičkim i verbalnim napadima, kao i da se u RS i dalje gradi atmosfera u kojoj jedan značajan deo građana misli da je to sasvim u redu.

„Ovaj dan podseća nas da da je uloga medija ključna za razvoj svih demokratskih procesa i razvoja društva u kojem živimo, ali i da pritisak na naš rad nikada nije bio veći“, ističe se u saopštenju.

Iz Sindikata medija i grafičara RS su ocenili da „pod izgovorom da poštuju slobodno, nezavisno i pluralističko novinarstvo i vode transparentne politike, nosioci vladajućih funkcija i vlasnici medija neretko pribegavaju pritiscima na novinare i ne čine ništa da bi se njihov položaj popravio“.

Upozorili su da većina novinara na svojim radnim mestima ostaje satima nakon završetka radnog vremena, rade praznicima i vikendima, imaju loše ili nikakve ugovore i neretko nemaju uplaćene doprinose.

„U svetlu uslova u kojima rade, moramo biti svesni da se jedino socijalno i radno sigurni novinari mogu boriti za svoja prava i profesionalno obavljati svoje zadatke“, naglašava se u saopštenju.

Iz Sindikata su još naveli da novinari u RS to nisu i da zato svoje zadatke izvršavaju opterećeni egzistencijalnim pitanjima i pod priticima nosilaca vlasti i vlasnika medija, zbog čega „uvek trpi i novinar i javnost prema kojoj on ima dužnost“.

„Iako je bitno da se na ovaj dan setimo osnovnih pravila novinarskog posla i dužnosti da štitimo slobodno, nezavisno, objektivno i posebno istraživačko novinarstvo, kako bismo pomogli društvu u kojem živimo, pre svega toga, moramo se pobrinuti za sopstveni status, kako bismo svoje dužnosti obavljali sa čvrstih temelja“, ističe se u saopštenju Sindikata medija i grafičara RS.

Američka ambasada u BiH: Mediji treba da rade bez pritisaka, zastrašivanja i straha

Američka ambasada u BiH nastavlja da podržava slobodu medija i da pruža pomoć razvoju profesionalnih i nezavisnih medija u Bosni i Hercegovini, izjavio je ambasador Erik Nelson povodom Svetskog dana slobode medija.

On je pozvao vlasti da stvore okruženje u kome mediji mogu funkcionisati bez pritiska, zastrašivanja i straha.

„Moj tim i ja potpuno smo svesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH dok izveštavaju o raznim problemima i rade da bi vlasti pozvali na odgovornost, a građane informisali“, naglasio je Nelson.

On je poželeo medijskim profesionalcima u BiH da budu „snažni i hrabri“ dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu.

Zajedničku poruku povodom Svetskog dana slobode medija poslale su i šefica Misije OEBS-a u BiH Katlin Kavalec i ambasadorka Švedske Johana Stromkvist, upozorivši na sve veći broj izazova s kojima se suočavaju novinari u BiH.

„To bi se trebalo ticati svih nas, jer su medijske slobode i slobode govora osnove demokratije. Posebno u vreme krize. Ljudima je potreban pristup pouzdanim informacijama“, istakle su one.

Kavalec i Stromkvist su upozorile da napadi i pretnje odvraćaju mnoge novinare od obavljanja svog posla, ocenivši kako su posebno ugrožene novinarke.

„Vlasti moraju obezbediti da novinari i novinarke imaju pristup tačnim informacijama i da mogu slobodno izveštavati bez straha. Mi podstičemo sve ljude da udruže snage da poštuju i štite slobodu izražavanja i slobodu medija“, zaključile su one.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi