Naslovna  |  Aktuelno  |  Putovanje kroz istoriju srpske štampe  |  Iz istorije beogradske štampe  |  Beogradske Opštinske novine 1932. godine – svi brojevi posvećeni urbanističkom razvoju Beograda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Iz istorije beogradske štampe

28. 12. 2022.

Autor: A.M Izvor: UNS

Beogradske Opštinske novine 1932. godine – svi brojevi posvećeni urbanističkom razvoju Beograda

Slobodan Vidaković, na mestu urednika Opštinskih novina bio je od 1930. do 1936. godine, a prema rečima sagovornica Udruženja novinara Srbije (UNS) socijalne teme o životu i radu Beograđana u međuratnom periodu i tekstovi o arhitektonskom i urbanističkom razvoju u prestonici obeležile su izdanja ovog lista pod njegovim uredništvom.

Dolaskom Vidakovića na mesto urednika, Opštinske novine dobijaju potpuno novi karakter, a teme o kojima se pisalo odnosile su se na svakodnevni život Beograđana, zdravlje, uslove stanovanja u prestonici, komunalne  probleme kao i razvoj samog grada, rekla je za UNS arhitekta i viši naučni saradnik u Geografskom institutu Zlata Vuksanović Macura.

 „Sedmi i osmi broj izdanja Opštinskih novina iz 1933. godine u potpunosti su bili posvećeni uslovima stanovanja u Beogradu u međuratnom periodu“, rekla je Macura.

Po njenim rečima, uredništvo Opštinskih novina, u jednom terenskom istraživanju,obišlo je veliki broj stanova da bi videli u kakvim uslovima žive i o tome su pisali.

U beogradskim Opštinskim novinama pisalo se i Železničkoj koloniji o kojoj danas malo zna.

„Železnička kolonija je bila važna, možda ne kao činovnička i profesorka, ali je takođe govorila o nekim tendencijama koje su postojale u urbanizmu, kao što je koncept vrtnog grada o kome se piše u beogradskim Opštinskim novinama“, rekla je naučna saradnica na Odeljenju za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu Vladana Putnik Prica i dodala da to svedoči da su postojala saznanja o inostranim, urbanističkim konceptima kako se grade nova naselja, naročita radnička.

Sva izdanja Opštinskih novina 1932. godine bila su posvećena arhitekstonskom razvoju u Beogradu, a u dvanaestom decembarskom broju ovog lista objavljena je anketa posvećena arhitekturi u Beogradu, u kojoj su arhitekte, inženjeri i urbanisti dali mišljenja u kom pravcu treba da se kreće beogradska arhitektura, rekla je Prica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi