Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija  |  Država vlasnik „Nedeljnih novina”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija

15. 11. 2016.

Izvor: Dnevnik

Država vlasnik „Nedeljnih novina”

Kada je septembra 2015. godine po drugi put privatizovan lokalni list „Nedeljne novine" u Bačkoj Palanci, odnosno kada je država za oko 32.000 evra prodala preko 80 odsto vlasništva, izgledalo je da je konačno rešen problem ovog glasila.

Međutim, prošlog meseca Ministarstvo privrede poništilo je tu privatizaciju jer kupac „Nedeljnih novina” AD nije izvršio obaveze iz ugovora. 

- Sektor za privatizaciju poništio je ugovor o prodaji dela državnog kapitala - kaže za „Dnevnik" Zoran Baćina, zaštitnik državnog kapitala, koga je nadležno ministarstvo na to mesto postavilo po drugi put.

- Moja obaveza je da postupim u skladu sa Pravilnikom koji predviđa da zaštitnik državnog dela kapitala poštuje manir dobrog privrednika, odnosno da štiti subjekt privatizacije i da preduzme sve neophodne mere za uspešno okončanje novog postupka privatizacije. 

U Palanci se nadaju da će opstati „Nedeljne novine", koje izlaze više od pet decenija, a svake subote na kioscima ih očekuje par hiljada čitalaca. Neizvestan je, međutim, status zaposlenih koji stvaraju ove novine. Prva privatizacija je svojevremeno poništena zbog toga što kupac nije izvršio svoje obaveze, jedan deo novinara uzeo je otpremine i otišao na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Ostalo je troje stalno zaposlenih od kojih je samo jedan novinar, nekoliko meseci sam pravio i uređivao novine uz pomoć honorarnih saradnika. Po drugoj privatizaciji u radni odnos na neodređeno vreme primljen je jedan novinar, a njih troje primljeno je na određeno vreme. 

- U ovom delu situacija nije ni malo ružičasta - kaže Baćina.

-Uputstva nadležnih državnih organa su jasna, jer se nedvosmisleno kaže da zaštitnik državnog kapitala dok obavlja tu dužnost ne može nikoga da primi u radni odnos na neodređeno vreme, a na određeno može primiti 10 odsto od broja trenutno zaposlenih na određeno vreme. Lako je izračunati koliko je 10 odsto od tri zaposlena. Drugim rečima, za sada nema uslova da se primi nijedan novinar, osim da se traži posebno odobrenje nadležnog ministarstva. 

Država je, kažu ovde, napravila grešku što prilikom prve privatizacije nije po povoljnijim uslovima ponudila akcije zaposlenima. Deo njih je napravio konzorcijum, ali prilikom licitacije nisu mogli da ponude cenu veću od 30.000 evra, pa je pobedio kupac koji je obećao više, a po rešenju Ministarstva nije ispunio obaveze. Deo bivših i sada zaposlenih su i vlasnici manjinskog paketa akcija, ali po rečima Baćine, realna vrednost imovine ove firme je oko 5.000 evra. Tačnije, ekonimisti smatraju da je najvredniji deo brend, tradicija i navika Palančana da kupuju i čitaju svoje novine. „Nedeljne novine” rade u opštinskim prostorijama, a spominje se i mogućnost da ta zgrada, pa i deo gde su sada „Nedeljne novine“, bude vraćena naslednicima nekadašnjih vlasnika u procesu restitucije. 

Licitirao pa odustao 

Od lokalnih medija program emituje privatni Radio „Impuls“ i Radio „Tavor“, glasilo Srpske pravoslavne crkve. Pre više od dve godine privatizovana je i RTV BAP. Kupac je položio 900 evra, licitirao do skoro pola miliona evra, kupio firmu, 30-tak radnika je uzelo od države otpremnine, otišlo u nezaposlene, a kasnije je kupac odustao. Radio je ostao bez tona, a lokalna TV i bez slike. Tako je i danas. 

RTV BAP zvanično nije ugašena, troškovi se gomilaju, mali akcionari, bivši zaposleni, pa i nadležni iz lokalne samouprave koja je svojevremeno bila osnivač, a više nema nadležnosti, kao da ne znaju šta činiti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi