Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Apel dela zaposlenih u Tanjugu kojima je uskraćeno pravo na rad
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

24. 11. 2015.

Izvor: Deo zaposlenih u Tanjugu

Apel dela zaposlenih u Tanjugu kojima je uskraćeno pravo na rad

Apelujemo na vladu Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja da zaustavi samovolju direktorke Tanjuga Branke Đukić koja krši zakon i prava zaposlenih u sprovođenju vladine Odluke o pravnim posledicama neuspele privatizacije nacionalne novinske agencije i postupku njenog gašenja.

 

Podsećamo da je B. Đukić od svih zaposlenih 6. novembra tražila da nastave da rade uz još veća zalaganja i tako omoguće da Tanjug opstane kao privatna agencija u smanjenom obimu, a da će svi biti plaćeni za svoj rad, dok će oni čija se radna mesta gase dobiti otpremnine.      

Međutim, B. Đukić je 16. novembra obavestila Uređivački kolegijum da Tanjug više ne postoji i, kršeći svoja obećanja, nezakonito polovini zaposlenih uskratila pravo na rad, ukinula radne naloge, naredila da se s portirnice ukloni knjiga sa videncijom dolazaka na posao, a 23. novembra i zabranila ulaz u zgradu.     

S drugom polovinom zaposlenih, među kojima je većina poslušnih i podobnih koje je bez javnog konkursa zaposlila, B. Đukić je 21. novembra održala sastanak na kome je saopštila da Tanjug više ne postoji i da sada rade za novu, pilot firmu.   

Objasnila je da će to biti privatna nacionalna agencija, da će svi zaposleni dobiti otpremnine, a da će oni za rad u postupku gašenja Tanjuga dobiti naknade.     

Sa zaposlenima,koje je odabrala po vlastitom nahođenju, B.Đukić je danas počela da potpisuje ugovore o delu za novembar mesec.

Sada je sasvim jasno, da je B. Đukić obmanjivala javnost, kada je tvrdila da je na poslu zadržala samo zaposlene koji nisu koristili godišnji odmor, a i s kojim ciljem je pravila spisak zaposlenih kojima je nezakonito uskratila pravo na rad.     

Odlukom Vlade koja je objavljena u Službenom glasniku 5. novembra 2015. godine direktorka Tanjuga je ovlašćena da sprovede postupak gašenja Tanjuga i da za taj posao angažuje određen broj izvršilaca po ugovoru o delu.    

Za taj posao mogu biti angažovani stručnjaci za pravne i finansijske poslove, a ne novinari i drugi zaposleni u produkciji i emitovanju vesti i informacija.        Dakle, jasno je da B. Đukić krši i zloupotrebljava odluku vlade i deo zaposlenih angažuje za rad u nekoj novoj, privatnoj firmi, za sad nepoznatog vlasnika, i to pod imenom Tanjuga, a delu zaposlenih pokušava da uskrati posao i naknade za mesec novembar. Očigledno je i da je »upotrebila« deo zaposlenih da bi za neku novu firmu sačuvala stare Tanjugove komitente.     

Kako B. Đukić nije odlukom vlade ovlašćena za formiranje nove agencije, već gašenjeTanjuga i to u skladu sa zakonom, postavljajaju se sledeća pitanja:  

Na osnovu koje i čije odluke B. Đukić formira novu agenciju u jeku gašenja Tanjuga? Kako zaposleni sa opremom i pod krovom Tanjuga mogu da rade za neku novu,neregistrovanu firmu?

Kako B. Đukić može da uskrati pravo na rad i naknadu zamesec novembar polovini zaposlenih, što im po zakonu pripada u procesu gašenjapreduzeća?     

Zato apelujemona nadležne institucije da spreče samovolju B. Đukić, kršenje zakona i vladineodluke o postupku gašenja Tanjuga, a time i kršenje prava zaposlenih, njihovudikriminaciju i nedostojno unižavanje.           

U ime polovine zaposlenih u Tanjugu kojima je uskraćeno pravo na rad:   
Predsednik i potpredsednik Sindikata Tanjuga »Nezavisnost« Tatjana Njegomir i Branislava Stanišić

Komentari (5)

ostavi komentar
čet

26.11.

2015.

BIVŠA [neregistrovani] u 04:00

PLAČE MI SE

Ne odustajte drugari! Tome treba stati na put i to što pre. Na žalost, moja podrška je samo moralna. POZDRAV.

Odgovori
sre

25.11.

2015.

Rodoljub [neregistrovani] u 23:33

Re: NIŠTA NOVO

Gospođa Branka Djukić je tipičan primerak političkog konvertitstva , bahatog ponašanja i neprofesionalizma. Zbog takvih smo, nažalost, pored ostalog, i došlu u ovu nedođiju u kojoj se kao društvo i država nalazimo. Oni su spremni na sve, ne može im niko ništa, pa se i ne treba čuditi šta su sve spremni da urade, bolje reći da upropaste.

Odgovori
sre

25.11.

2015.

M [neregistrovani] u 21:25

Pakao

Radila sam sa Brankom Djukić i mogu samo da kazem da je ona sama sebi najveća antireklama. "Ko je nju poznavao, ni pakao mu nece teško pasti". Sve što se dešava sa Tajugom je slika i prilika situacije u državi i posledica jedne nesposobne i nestručne vlasti.

Odgovori
sre

25.11.

2015.

vesna anonymous [neregistrovani] u 08:04

pokvareni

nisu najgluplji nego najpokvareniji kao i ona, pa su se našli u istom interesu

Odgovori
uto

24.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 20:56

skandal

Ta B.Djukic je prvo preveslala DSS, zatim DS a ovi sada su joj trece musterije - izgleda najglupplje. Oni ce joj besplatno pokloniti njenu privatnu firmu Tanjug.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi