Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

03. 04. 2015.

Autor: Dijana Radisavljević Jovićević Izvor: Blic

Studio B hoće i Rusi

Do sada su pisma o zainteresovanosti poslali trgovinska firma „CTC Unit“ i građevinska firma „Gama sistem“, a direktorka Ivana Vučićević kaže da su za kupovinu zainteresovani i ruski mediji.

Dan nakon što je „Studio B“ proslavio 45. rođendan, Skupština grada zvanično je odlučila da proda tu medijsku kuću.

Kako je „Blic“ već pisao, pisma o zainteresovanosti za kupovinu „Studija B“ poslale su samo dve firme: „CTC Unit“ po modelu privatizacije prodajom kapitala i „Gama sistem“ po modelu prodaje imovine.

Na naše pitanje kako komentariše to što su se do sada kao jedini potencijalni kupci prijavile firme koje nemaju veze s medijima, čak se jedna od njih bavi „prodajom čamaca i lustera“, direktorka „Studija B“ Ivana Vučićević kaže da one verovatno nisu jedine.

Znam da su i neki ruski mediji bili zainteresovani, a to što nisu poslali pismo znači da verovatno nisu hteli da otkriju identitet pre javnog poziva. Očekujem raspisivanje poziva u narednih mesec i po. Uslove pod kojima će „Studio B“ biti prodat odrediće Ministarstvo privrede u konsultaciji s Vladom, kaže Ivana Vučićević.

Firma „CTC Unit“ iz Šimanovaca se, kako je već pisao „Blic“, dvadesetak godina bavi uvozom i veleprodajom električnih kućnih aparata.

Vlasnici su Branimir Ibrahimpašić i Vladimir Pašić. Tada nismo uspeli da dobijemo direktora firme sa obrazloženjem da će „za komentar biti dostupan sledeće nedelje“. Ali komentar nismo dobili ni juče, kada nam je rečeno da ga možemo pozvati danas.

Prema našim saznanjima, firma „Gama sistem“ iz Zuca osnovana je 1992, vlasnik je Miloje Ilijevski, ali sem njegovog imena, podaci u APRu ne pokazuju ni broj zaposlenih niti koliki profit ostvaruje.

Firma nema ni sajt, niti smo uspeli da dođemo do broja telefona. Odbornici opozicije juče su istakli da se „CTC Unit“ bavi „prodajom čamaca, lustera i stanova“, a da je „Gama sistemu“ račun u blokadi od 2011.

U agenciji kažu da to što su prijavljene samo dve firme ne znači skoro ništa. I firme koje nisu poslale pismo o zainteresovanosti moći će da učestvuju na javnom pozivu. U toku je proces prikupljanja dokumentacije, a naredni vlasnik „Studija B“ će po zakonu morati da zadrži prvobitnu delatnost prvih pet godina kažu u agenciji.

Vrednost procenjena na 18,8 miliona dinara

Vrednost „Studija B“ procenjena je na 18,8 miliona dinara. Potencijalni kupci će morati da otkupe tendersku dokumetaciju, da podnesu depozit (10 odsto od procenjene vrednosti), a javnim pozivom će biti dodati uslovi vezani za garancije i ozbiljnost učesnika javnog nadmetanja.

Javno nadmetanje će, ako bude potrebno, biti sprovedeno u dva kruga. U prvom krugu biće ponuđeno 100 odsto vlasništva. Ako dođe do drugog kruga, početna cena biće 30 odsto ukupne vrednosti, a ako ni tada ne bude zainteresovanih, privatizacija se proglašava neuspelom. U tom slučaju sledi podela akcija zaposlenima, a ako ih zaposleni ne prihvate, preduzeće se briše iz registra i Grad kao osnivač odlučuje šta će dalje biti s njim.

Odluke na sednici

Kredit za Makiš

EBRD je odobrio kredit od 13 miliona evra za rekonstrukciju kompleksa za preradu pitke vode „Makiš“.

Kredit će biti podeljen u dve tranše jednu do 8,5 miliona evra za unapređenje sistema isporuke vode, uklanjanje naslaga iz glavnog rezervoara i gradnju dva cevovoda iz Save do fabrike vode, i drugu do 4,5 miliona evra za rekonstrukciju fabrike vode „Makiš 1“.

Planovi

Odbornici su, uz više urbanističkih planova, usvojili i plan detaljne regulacije sanitarne deponije „Vinča“. Time su stvoreni uslovi za raspisivanje konkursa za gradnju deponije, koji se očekuje do leta.

Spomenici

Data je saglasnost za podizanje spomenika Momčilu Gavriću, najmlađem vojniku Prvog svetskog rata, i biste slikara Pavla Nikitovića Nike.

Zemljište

Doprinosi za građevinsko zemljište biće manji za 24 odsto u Surčinu, Obrenovcu, Mladenovcu, Lazarevcu, Sopotu i Barajevu, jer je tržišna vrednost stanova tamo niža nego u centru grada.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi