Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Politike i Kurira (2015)  |  Lažovi: Politika u gubitku 4 milijarde a tvrde da se sami izdržavaju!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Politike i Kurira (2015)

16. 10. 2015.

Autor: Ružica Kantar Izvor: Kurir

Lažovi: Politika u gubitku 4 milijarde a tvrde da se sami izdržavaju!

Dok najplaćenija državna službenica direktorka „Politika novina i magazina" (PNM) Mira Glišić Simić prima platu od neverovatnih 1.4 miliona dinara (bruto), vozika se u skupocenom službenom džipu „mercedes ML" i dodeljuje sebi godišnje bonuse na platu, preduzeće na čijem je čelu ima kumulirani ukupni gubitak u iznosu od preko četiri milijarde dinara (?!).

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), ovo preduzeće samo u 2014. godini zabeležilo je gubitak u iznosu od 163,9 miliona dinara, dok je prethodnih godina taj gubitak iznosio 3,9 milijardi. To znači da je kumulirani ukupni gubitak neverovatnih 4.091.064.000 dinara.

Prema tome, ovaj zvanični podatak, koji je sama „Politika“ dostavila APR, demantuje navode ovog lista da se izdržavaju iz sopstvenih sredstava i od čitalaca jer su im rashodi daleko veći od prihoda. A poznato je da gubitak moraju da nadoknade vlasnici, u ovom slučaju i država.

Zaduživali se kod VAC-a

Dalje, kako se vidi u finansijskom izveštaju za 2014. godinu, na dan 31. decembar 2014. ovo preduzeće imalo je dugovanja od 1,6 milijardi dinara, od čega su Vacu na ime kredita dužni 1,2 milijarde dinara. Ovaj podatak, crno na belo, pokazuje i da su u ovom preduzeću slagali i u navodima da od 2009. PNM „nije uzeo nijedan kredit niti bilo kakvu pozajmicu“. 

Inače, ova dugovanja prema Vacu bila bi i veća da nije izvršen otpis dugovanja iz perioda od 2008. do 2010. godine u iznosu od 154,9 miliona dinara. Zahvaljući tome PNM je pozitivno poslovao jedino 2013. godine. Na loše finansijsko poslovanje preduzeća upozorio je i revizor Zoran Komarica, koji je u svom izveštaju skrenuo pažnju da su kratkoročne obaveze društva veće od obrtnih sredstava za čak 942 miliona dinara. To praktično znači da preduzeće opstaje po osnovu zaduženosti! 

S druge strane, direktorka, koja je na tu funkciju postavljena u vreme kada je predsednik Srbije bio Boris Tadić, ne štedi kada je ona u pitanju. Kako je Kurir pisao, ona je sebi dodelila platu od preko 10.000 evra, kao i astronomskibonus, koji dostiže 30 odsto od njenih godišnjih primanja.

Direktorka ćuti 

Upravo je visina plate generalne direktorke „Politike“ jedan od razloga što ona, između ostalih, pokušava da zastraši „Adrija mediju“ i Kurir kako ne bi ušli u vlasničku strukturu „Politike“. Podsećamo da je Politika napala Kurir čim je „Adrija medija grupa“ (u čijem sastavu posluje naš dnevni list) objavila da je kupila prava i potraživanja od nemačkog Vaca. Kurir je javno postavio pitanja da li je razlog burne reakcije to što je direktorka Mira Glišić Simić „Politiku“ obećala nekim novokomponovanim tajkunima - ali odgovor ni posle nekoliko dana nije stigao. 

Direktorka Mira Glišić Simić ni juče nije odgovarala na naše pozive, poruke i mejlove koje smo joj uputili. 

Konsolidovano finansijski izveštaj*

2010. Gubitak 216.086 2011. Gubitak 18.440 2012. Gubitak 309.698 2013. Dobitak 36.340 2014. Gubitak 163.944 * Prema podacima APR, u hiljadama dinara.

Bezobrazna plata

Veroljub Arsić, poslanik SNS i predsednik Odbora za finansije Narodne skupštine, kaže da je plata direktorke Mire Glišić Simić bezobrazno visoka. 

- Slažem se sa tim da neko ko napravi godišnji profit od 160 miliona dinara ima platu od nekoliko hiljada evra, ali je bezobrazno toliko se luksuzirati kada f irma posluje u minusu. Ovakve plate nema skoro nijedan direktor uspešnog privatnog preduzeća - navodi Arsić. 

Preduzeće pred raspadom 

Ekonomista Milan Kovačević kaže da nije normalno da neko ima mesečnu platu od oko 1,4 miliona dinara, a da je firma koju vodi u minusu. 

- Pored toga što PNM ima gubitak od oko 160 mi-Liona dinara u prošloj godini, njihova ćerka firma, to jest štamparija, ima gubitak od oko 100 miliona. Sa ovakvim rezultatom preduzeće je spremno za raspadanje - objasnio je Kovačević i dodao da ovako visoka pLata podstiče sumnju u postojanje nečijeg skrivenog interesa.

Pitanja za direktorku

Kako je moguće da primate platu od 1,4 miliona dinara kad je preduzeće koje vodite prezaduženo?

Zbog čega ste slagali da PNM nije uzimao nikakav kredit kada se iz zvaničnih dokumenata vidi da je na ime kredita PNM 31.12.2014. bio dužan Vacu 1,2 milijarde dinara?

Kako komentarišete to što je čak i revizor skrenuo pažnju na visinu zaduženosti? 

Da li će dugovanja PNM pokriti „Politika a. d.“, koja je u većinskom vlasništvu države? 

Zbog čega napadate Kurir i zašto vam smeta izdavač „Adrija medija grupa“ u vlasništvu porodice Rodić? 

Da li ste u dogovoru s nekim novokomponovanim tajkunima u vezi sa prodajom „Politike'? 

Borko Stefanović

Ovo je skandal

Šef poslaničke grupe DS Borko Stefanović direktorkinu platu je ocenio kao skandaloznu. 

- Ubuduće se visoki iznosi neće izražavati u dinarima, nego po prezimenu te žene. Ovo je samo jedna od loših pojava - menadžment će da ima astronomsku platu, a zaposleni će da grcaju u dugovima i jedva će preživlavati. Ovo je poraz i države i svih vlasti do sada koji su ovakoneštotolerisali - poručio je Stefanović. 

Vojislav Šešelj 

Država treba da reaguje

Činjenicu da Mira Glišić Simić mesečno inkasira jedanaest premijerovih zarada prokomentarisaoje i lider SRS Vojislav Šešelj: - Nisam upućen u detalje tog slučaja, ali plata od 4 miliona dinara bruto izgleda neverovatno. Ako je to istina, to je zaista skandalozno. Niko ne može da zasluži tu platu. Smatram da država treba da reaguje.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

16.10.

2015.

cisko kid anonymous [neregistrovani] u 17:38

prema "zaslugama"

nista neobično za situaciju u medijima. oni koji malo bolje pamte, sećaju se da je doskorašnji direktor i glavni urednik "Večernjih novosti", ostavio dugovanje u ovoj redakciji kada je otišao u penziju od 11 miliona evra. Dobro ste pročitali. A imao je u to vreme plati veću od sedam hiljada evra. Samo nešto manju platu ima i sadašnji prvi čovek V.novosti", a tiraž sve manji i manji. I gubici nesmanjeni.I niko nije kriv. Zašto bi u Politici bilo drugačije. To su mediji koji podržavaju aktuelnu vlast, a vlast ume da se zahvali za toliku poslušnost i ulizivanje.I ne dira čelne ličnosti koji samo na prvi pogled imaju više od ministara i političara. Dok se ne pokaže koliko su funkcioneri dobri i na osnovu "ostalih zasluga" u vreme svog mandata, što obično čuje kada mandati prođu...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi