Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Nacionalni savet: Nema koronavirusa u romskim naseljima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

29. 04. 2020.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Nacionalni savet: Nema koronavirusa u romskim naseljima

Stanje u romskim naseljima tokom epidemije koronavirusa je zadovoljavajuće i nema zareženih koronavirusom odgovorili su Udruženju novinara Srbije za rubriku "Građani traže da novinari pitaju" iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma rekao je UNS-u da je bilo pojedinačnih slučajeva pozitivnih na kovid-19, ali ne i u romskim naseljima, gde, kako kaže, na sreću nije došlo do širenja virusa.

Nakić, međutim, kaže da organizovanog testiranja u romskim naseljima nije bilo. Prema saznanjima Nacionalnog saveta, bilo je pojedinačnih slučajeva sumnje na simptome kovid-19, ali su testovi pokazali negativan rezultat.

"Višednevno trajanje policijskog časa tokom vikenda i praznika predstavljalo je problem Romima koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina", rekao je UNS-u Dejan Vlajković, generalni sekretar Nacionalnog saveta Roma i dodao da većina njih dobija socijalnu pomoć i obroke u Narodnim kuhinjama.

Vlajković je istakao da su tokom vanrednog stanja imali dobru saradnju sa svim lokalnim samoupravama.

U nekim naseljima bilo je problema sa pijaćom vodom, pa su u saradnji sa lokalnim samoupravama postavljene cisterne. 

"U saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Zaštitnikom građana pokrenuli smo inicijativu da se posredstvom Crvenog krsta obezbedi 50.500 paketa pomoći romskim porodicama širom Srbije. Počelo je evidentiranje osoba za pomoć, a paketi bi trebalo da budu podeljeni u narednom periodu", kaže Nakić, dodajući da su se članovi Nacionalnog saveta Roma pridružili loklanim štabovima za vanrednu situaciju i od početka vanrednog stanja deo su volonterskih timova širom Srbije.

UNS je tražio od nadležnih odgovor na pitanje: "Kakva je situacija sa širenjem zaraze u romskoj populaciji i šta državni organi rade da zaštite taj deo našeg stanovništva? Romi koji žive u nehigijenskim naseljima su i ekonomski i zdravestveno najugroženiji deo populacije u Srbiji".

Pitanje je dobio UNS za rubriku "Građani traže da novinari pitaju".

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi