Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Kojim merama se štite Romi iz nehigijenskih naselja? Gde se leče osobe sa invaliditetom iz ustanova socijalne zaštite ako imaju koronavirus?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

24. 04. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Kojim merama se štite Romi iz nehigijenskih naselja? Gde se leče osobe sa invaliditetom iz ustanova socijalne zaštite ako imaju koronavirus?

Udruženje novinara Srbije objavljuje nova pitanja građana i organizacija pristiglih za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“.

Od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa UNS traži i objavljuje odgovore na pitanja građana zabrinutih za svoju i dobrobit najmilijih i poziva novinare da lekarima i predstavnicima vlasti postave i sledeća pitanja:

U koje bolnice ili bolnička odeljenja se smeštaju osobe sa invaliditetom iz ustanova socijalne zaštite koje su pozitivne na koronavirus?

Kakva je situacija sa širenjem zaraze u romskoj populaciji i šta državni organi rade da zaštite taj deo našeg stanovništva? Romi koji žive u nehigijenskim naseljima su najugroženiji i zdravstveno i ekonomski, šta je preduzeto da oni budu bezbedni i da ih epidemija što manje ugrozi?

Odgovor: Nacionalni savet: Nema koronavirusa u romskim naseljima

Da li na poziv za regrutaciju mogu da se javim posle ukidanja vanrednog stanja, a da ne bude posledica zbog nepoštovanja roka u kom sam dužan da se odazovem?

Odgovor: Ministarstvo odbrane: Javljanje regruta bez posledica 15 dana po ukidanju vanrednog stanja

Šta će biti sa zdravljem osoba sa navršenih 65 i više godina kada se mere samoizolacije i izolacije ukunu? Kako će ih lekari zaštiti od zaražavanja?

Zašto bolesnici kojima je neophodan lek eutiroks ne mogu da ga dobiju na recept već samo da ga kupe u apoteci, a od životne je važnosti?

Merama Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa predviđa se da će se lekovi prepisani na recept izdavati bez plaćanja participacije. Zašto se to ne primenjuje?

Firma u kojoj radim mi je za vreme vanrednog stanja dala službeni auto na korišćenje, zbog obaveze dolaska na posao. Stanujem u parking zoni, da li postoji ikakva opcija osim plaćanja parkinga na sat, pa pomeranja kola na svaka tri sata ili plaćanje kazni?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi