Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  NSZ evidentira nezaposlene i prima prijave za novčanu nadoknadu elektronskim putem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

09. 04. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

NSZ evidentira nezaposlene i prima prijave za novčanu nadoknadu elektronskim putem

Nacionalna služba za zapošljavanje odgovorila je za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“, koju je pokrenulo Udruženje novinara Srbije na svom sajtu, da osobe koje su ostale bez posla mogu svoja prava ostvariti i tokom vanrednog stanja i da je potrebno da dokumenta dostave elektronskim putem.

Prijave na evidenciju nezaposlenih, prijave za novčanu nadoknadu tokom nezaposlenosti, kao i prijave za zdravstveno osiguranje članova porodice podnose se elektronskim putem na prethodno popunjenim formularima koje građani mogu preuzeti sa sajta NSZ www.nsz.gov.rs rečeno je UNS-u.

Propisani obrasci, koje je neophodno dostaviti, nalaze se na sajtu NSZ-a i građani će ih naći kada otvor polje Dokumenti, a potom otvore opciju Obrasci.

„Lica koja ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti mogu podneti Zahtev Nacionalnoj službi za zapošljavanje elektronskim putem“, rekli su UNS-u iz NSZ.

Oni koji nisu u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposlenih elektronskim putem, mogu to uraditi u roku od 15 dana od datuma prestanka vanrednog stanja.

Za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ UNS je tražio odgovor na pitanje: Šta će biti sa ljudima koji su tokom vanrednog stanja ostali bez posla pri čemu nemaju gde da se prijave kao nezaposleni?

Kakva su uputstva iz NSZ za građane

Ako ste ostali bez posla u toku vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije koronavirusa, uputstva za prijavljanje na evidenciju nezaposlenih i prijavni formulari su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Iz ove službe pozivaju vas da najpre pročitate obaveštenje o načinu rada u vreme vanrednog stanja: http://www.nsz.gov.rs/live/info/saopstenja/obave_tenje_za_korisnike_usluga_nacionalne_slu_be_za_zapo_ljavanje_o_postupanju_u_periodu_vanrednog_stanja.cid65232 

Zatim, potrebno je da klikom na link Prvo prijavljivanje stranaka na evidenciju nezaposlenih otvorite obrazac Prva prijava stranaka na evidenciju nezaposlenih.  Uz popunjeni obrazac koji šaljete imejlom potrebno je navesti da li pored prijavljivanja na evidenciju nezaposlenih tražite i novčanu nadoknadu.  Navedeno treba da pošaljete imejlom na adresu nadležne filijale prema mestu prebivališta ili mestu rada ili prestanka radnog odnosa, ako u tom mestu imate boravište.

U slučaju da ste dobili otkaz i imate pravo na novčanu nadoknadu sledeći korak je popunjavanje obrazca koji se preuzima na: http://www.nsz.gov.rs/live/o-nama/podno_enje_zahteva_za_ostvarivanje_prava_na_nov_anu_naknadu.cid65225.

Pored popunjenog obrasca potrebno je dostaviti:

1. za zaposlene ili angažovane na privremenim ili povremenim poslovima rešenje o prestanku radnog odnosa ili povremenih/privremenih poslova;

2. za preduzetnike rešenje APR-a o trajnom prestanku obavljanja preduzetničke delatnosti; 

3. za osnivače i članove privrednih društava rešenje APR-a a pokretanju likvidacije ili prenosu osnivačkih prava; 

4. za funkcionere akt o prestanku obavljanja funkcije.

Od dokumenata koje treba da dostavite su i skenirana ili fotografisana radna knjižica ili uverenje Republičkog fonda pezijskog osiguranja, a ako ne posedujete ništa od navedenog, u tekstu mejla navedete državu, grad, poslodavca i period rada.

Poslodavac bi trebalo da vam popuni Potvrdu o zaradi, odnosno osnovici osiguranja. Ako niste u mogućnosti da pribavite ovaj dokument, u mejlu je potrebno da date saglasnost da NSZ ove podatke preuzme iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Ako vam je potrebna prijava za zdravstveno osiguranje članova porodice treba da bračni drug ili punoletno dete napišu da su saglasni da pribavljaju njihovi lični podaci iz matičnih knjiga. U ovoj izjavi za treba navesti i JMBG, ime i prezime, srodstvo sa nosiocem osiguranja, informaciju da li je dete na školovanju i potpis. Potom skenirati ili fotografisati i poslati sa ostalim dokumentima. 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi