Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo Bojana Prokića UNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

22. 04. 2013.

Pismo Bojana Prokića UNS-u

Bojan Prokić, nezaposleni diplomirani pravnik i magistar međunarodnog prava iz Beograda poslao je pismo Udruženju novinara Srbije kojim UNS-u i javnosti želi da "predstavi kadrovsku politiku i faktičku, odnosno pravnu situaciju u Agenciji za borbu protiv korupcije, kao (navodno) nezavisnom državnom organu".

Pismo objavljujemo u celosti.

 

Udruženje novinara Srbije

G-đa Ljiljana Smajlović, predsednica

Resavska 28/I

Beograd

 

Poštovana Gospođo Smajlović,

Koristim ovu priliku da Vas najiskrenije pozdravim, podržim u Vašem profesionalnom i objektivnom radu, i posebno, kao kandidata za izbor za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, obavestim o sledećem:

Ja sam Bojan Prokić, nezaposleni diplomirani pravnik iz Beograda, sa akademskim zvanjem: Magistar međunarodnog prava (LL.M), sa više od 15 godina profesionalnog iskustva  i posebnim radnim iskustvom u radu na poslovima borbe protiv korupcije u javnom sektoru i sprečavanja sukoba interesa javnih funkcionera. Takođe, učesnik sam i više javnih konkursa i izbornih postupka kao kandidat za rad na položajima i izvršilačkim radnim mestima u Agenciji za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu: Agencija).

Ovo obraćanje je rezultat moje želje da Vam na iskren, istinit i nedvosmislen način predočim moje bezuspešno višegodišnje nastojanje da se putem instituta javnog konkursa zaposlim u javnoj službi (dakle, Agenciji za borbu protiv korupcije), shodno mojim nespornim akademskim i profesinalnim kvalifikacijama stečenim i na poslovima borbe protiv korupcije i sprečavanju sukoba interesa, i samim tim da Vam predstavim kadrovsku politiku i faktičku, odn. pravnu situaciju u Agenciji za borbu protiv korupcije, kao (navodno) nezavisnom državnom organu. Naročito naglašavam činjenicu da su članovi Konkursne komisije za izbor kandidata na rukovodeće pozicije (direktor, zamenik direktora Agencije) i Vaše kolege: Zlata Đorđević (Agencija “Beta” – nedavno izabrana i za zamenika predsednika Odbora Agencije) i Zlatko Minić, (takođe povezan sa Agencijom “Beta”). Zbilja poražavajuće deluje spoznaja da se u nezavisnim, regulatornim telima države Srbije Javni konkursi sprovode u atmosferi koja odstupa od atmosfere zakonitosti i vladavine prava, u atmosferi u kojoj se očigledno povređuju i uskraćuju ljudska prava ostalih učesnika javnih konkursa i njihovo ljudsko dostojanstvo, a u korist odabranih, privilegovanih i favorizovanih pojedinica iz NVO, koji su valjda građani I. reda. Ovo se odnosi i na zapošljavanje u Stručnoj službi Nevene Petrušić, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, gde sam takođe učestvovao na Javnom konkursu maja 2011. godine.

Postavlja se osnovno, logičko pitanje: Kako se mogu očekivati uspešni rezultati Vlade RS i države Srbije u borbi protiv korupcije i formiranju stabilnih institucija, kada Agencija za borbu protiv korupcije kao nezavisan državni organ upravo direktno nadležan za borbu protiv korupcije  (pri tome, za svoj rad odgovoran Narodnoj skupštini) u svom radu stvara i održava atmosferu koja NIJE zasnovana na zakonitosti i vladavini prava? Pre svega, ukazujem na favorizovanje (“kronizam”) pri zapošljavanju za rad u Agenciji za borbu protiv korupcije onih građana koji su deo establišmenta poznat kao “Beli glasovi” ili “Beli listići”, naspram davanja jednakih šansi za zaposlenje u javnoj službi nezaposlenim, lojalnim građanima ove zemlje koji izlaze i glasaju na izborima zarad promena i boljeg života u Srbiji. Kao dokaz za ovu tvrdnju je nedavni izbor Vladana Joksimovića, člana U.O i pravnog savetnika NVO “Beogradski centar za ljudska prava” Vojina Dimitrijevića, za Zamenika direktora Agencije za borbu protiv korupcije a na javnom konkursu na kojem je i moja malenkost učestvovala (pored ukupno 16 kandidata).

http://www.bgcentar.org.rs/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=50&Itemid=74

http://www.acas.rs/sr_cir/aktuelnosti/895-zameni-direktora.html

Dakle, učesnici javnog konkursa za izbor Zamenika direktora Agencije za borbu protiv korupcije o ishodu istog obaveštavaju se putem medija i društvenih mreža (Facebook. Twitter), umesto primarno dostavljanjem upravnog akta (Rešenja o izboru zamenika direktora) svim kanditatima-učesnicima, u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, odn. Zakona o državnim službenicima i srodnih propisa. Ovo ukazuje da se očigledno žurilo u promovisanju kandidata iz NVO sektora, eksperta za ljudska prava (a ne eksperta za borbu protiv korupcije), a ostalim kandidatima-učesnicima se svesno onemogućava realizacija i ustavnog prava na delotvorni pravni lek! Dalje, i ovog puta na razgovor sa Konkursnom komisijom kandidati se pozivaju telefonom umesto isključivo pisanim putem (kako to i nalažu merodavni propisi, pre svega, Zakon o opštem upravnom postupku, kao i propisi službeničkog prava), a u izbornom postupku Konkursna komisija ne vrši proveru niti ocenu veštine rukovođenja, stručnog znanja i poznavanja komunitarnog prava, niti se vrednuje radno iskustvo kandidata ostvareno na istovrsnim poslovima! I tako iz konkursa u konkurs za rad u Agenciji za borbu protiv korupcije (napominjem da sam maja 2009. godine takođe učestvovao na javnom konkursu za izbor direktora/zamenika direktora Agencije a kada je Konkursna komisija (član je pored prof. dr. Branka Lubarde, bio i Zlatko Minić) izabrala Zoranu Marković, sada već bivšu direktorku Agencije.

Sve ovo deluje još ozbiljnije, naročito imajući u vidu činjenicu da je za sprovođenje nedavno okončanog  javnog konkursa za izbor Zamenika direktora Agencije bila zadužena Konkursna komisija Odbora Agencije u čijem sastavu su bili profesori Pravnog fakulteta u Beogradu , prof. dr Branko Lubarda (nedavno izabran kao Predsednik Odbora Agencije, odn. reizabran kao član Odbora Agencije na predlog Rodoljuba Šabića, Poverenika za informacije od javnog značaja i Saše Jankovića, Zaštitnika građana), prof.dr Radmila Vasić (izabrana 2009. god upravo na predlog Borisa Tadića, umesto Sonje Liht) i Zlata Đorđević, novinar “Bete”, kao i činjenicu da je Odbor Agencije na sednici održanoj 17. marta 2013. godine Saopštenjem upravo potvrdio da su prethodni javni konkursi za rad u Agenciji sprovedeni u odsustvu atmosfere zakonitosti i vladavine prava. Dakle, Odbor Agencije priznaje da se “muvalo” pri sprovođenju javnih konkursa i da su se Zapisnici Žalbene komisije falsifikovali, ali do dana današanjeg IPAK NIŠTA NE PREDUZIMA u vezi sa tim, već se sa takvim ponašanjem nastavlja i pri sprovođenju nedavno okončanog javnog konkursa za izbor Zamenika direktora Agencije za borbu protiv korupcije!

http://www.acas.rs/sr_cir/sednice-odbora/886-saopstenje-odbora-agencije-povodom-rada-zalbene-komisije-agencije.html

Takođe, navodim i činjenicu da je predsednik Konkursne komisije za sprovođenje javnog konkursa za popunjavanje položaja i zvršilačkih radnih mesta u Stručnoj službi Agencije za borbu protiv korupcije, Marijana Obradović, Pomoćnik direktora Agencije u Sektoru za poslove prevencije, koja je upravo na ovaj položaj Pomoćnika direktora Agencije izabrana  direktno iz NVO sektora (radila je kao pravni savetnik u NVO “Helsinški odbor za ljudska prava” Sonje Biserko i sličnim NVO). http://www.acas.rs/sr_cir/o-agenciji/strucna-sluzba.html

Znači, Marijana Obradović, takođe ekspert za ljudska prava, predsednik je Konkursne komisije za sprovođenje javnog konkursa za popunjavanje položaja i izvršilačkih radnim mesta u Stručnoj službi Agencije, koja je sprovela izborni postupak javnog konkursa iz juna meseca 2010. godine a na kojem je i moja malenkost učestvovala (prethodno sam učestvovao na javnom konkursu za rad u Agenciji iz februara meseca 2010. godine a na kojem je učestvovala upravo i Marijana Obradović). Naravno da su i ova dva javna konkursa iz 2010. godine sprovedena van atmosfere zakonitosti i vladavine prava. Žalbena komisija (predsednik prof. dr. Čedomir Čupić, tadašnji predsednik Odbora Agencije) rutinski je odbila izjavljenu žalbu i uputila me kao žalioca na dugotrajan i neizvestan Upravni spor pred Upravnim sudom (kao i sve ostale žalioce). Naglašavam činjenicu da sam pre izjavljivanja žalbe uputio dopis upravo Čedomiru Čupiću (ipak je politikolog a ne pravnik), kojim sam mu ukazao na sve očigledne i najgrublje nezakonitosti i nepravilnosti, odn. štetne posledice sprovođenja javnog konkursa na kojem sam učestvovao, ali sve to nije bilo o uticaja na njegovo postupanje kao predsednika Žalbene komisije Agencije.

Takođe, o “muvanju” pri sprovođenju javnih konkursa u Agenciji za borbu protiv korupcije obaveštavali su i portali www.pistaljka.rs http://pistaljka.rs/home/read/337 www.svedok.rs http://www.svedok.rs/index.asp?show=87205 kao i www.E-novine.com  http://www.e-novine.com/srbija/vesti/62468-Korumpirana-Agencija-protiv-korupcije.html

Ovo sve upućuje da radom Agencije za borbu protiv korupcije upravo rukovode gore-imenovani eksperti za zaštitu ljudskih prava i visoko rangirani funkcioneri i predstavnici NVO sektora (koji se očigledno zapošljavaju na “velika vrata” i na uštrb ustavnog principa vladavine prava i ljudskih prava ostalih građana-učesnika javnih konkursa), a ne Tatjana Babić, aktuelna direktorka Agencije.

Stojim Vam na raspolaganju za bilo kakvu dodatnu informaciju i obaveštenje.

Sa iskrenim pozdravom,

Bojan Prokić,

Nezaposleni diplomirani pravnik  i magistar međunarodnog prava (LL.M)

Beograd

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

27.06.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 10:08

Ukinuti ACAS

Treba ukinuti ACAS, samo simuliraju borbu protiv korupcije!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi