Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Centar za socijalnu inkluziju: Osobe sa invaliditetom u "medijskom getu"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

14. 03. 2023.

Autor: Žarko Sebić Izvor: UNS

Centar za socijalnu inkluziju: Osobe sa invaliditetom u "medijskom getu"

Žarko Sebić iz Centra za socijalnu inkluziju u Novom Sadu obratio se Udruženju novinara Srbije (UNS) zbog toga što dostignuća osoba sa invaliditetom u kulturi, obrazovanju i sportu nisu dovoljno medijski ispraćena. Pismo Sebića prenosimo u celosti.

Poštovani,

Zahvaljujemo se za iskazano interesovanje za ovaj očigledno sistemski problem vezan za medijski tretman osoba sa invaliditetom.

Muzička radionica je potpuno nekomercijalni projekat i mi do sada nismo imali potrebe za publicitetom mada bi nam to verovatno pomoglo kod obezbeđivanje sredstava za nesmetano funcionisanje i rad.

U toku ovih 10 godina nismo imali velike potrebe za medijskim eksponiranjem i zato se nismo sretali sa ovom vrstom problema.

Prošle godine smo imali neke značajnije nastupe kao što su bili učešće na najznačajnijem evropskom inkluzivnom festivalu "Europa in Takt" održanom u Dortmundu, Nemačka i nekoliko nastupa u okviru zvaničnog programa Novi Sad EPK 2022 sa velikim orkestrom Filharmonije mladih iz Novog Sada i sa gostujućim inkluzivnim orkestrima iz Portugala i Austrije. Svi ti nastupi su ocenjeni  vrlo dobro od publike i profesionalaca.

Mi smo slali informacije većini medija o tome ali niko nije objavio nijednu vest o tome.

Ove godine smo dobili prestižnu godišnju nagradu u oblasti inkluzije  "Zero Project Awards 2023" za pristupačan muzički programkoju organizuju ESSL Fondacija iz Austrije u partnerstvu sa Kancelarijom UN u Beču. Bilo je prijavljeno preko 320 projekata iz 80 zemalja sveta.

Orkestar "Dobri ljudi" koji deluje u okviru radionice je tom prigodom održao zapažen nastup 22.02.2023 u zgradi UN u Beču u okviru "Ziro prodžekt - svet bez barijera" konferencije.

Poslali smo informacije o ovom događaju većini vodećih medija u Srbiji. Smatramo da je nagrada vredna pažnje i ponosimo se njom i smatramo da je u rangu blizu uspeha naših sportista na velikim takmičenjima, uspeha naših umetnika u inostranstvu, uspeha đaka i studenata iz opšte populacije na takmičenjima iz znanja itd.

Na žalost nijedan medij nije objavio ovu vest osim Nova.rs internet portala i televizije RTV. Do televizije RTV smo doprli privatnim vezama a do Nova.rs posle drugog ili trećeg mejla.

Na osnovu ovih činjenica smo došli do zaključka o katastrofalnom stanju u našim medijima u vezi izveštavanja o osobama sa invaliditetom. Mi smo iz Novog Sada pa smo nekako uspeli da se ,,probijemo" do nekih kanala privatnim poznanstvima ali pretpostavljamo sa kakvim se problemima suočavaju osobe iz manjih sredina.

Ako neko iz Pačira ili Belog potoka ima neku značajnu informaciju koja bi pomogla unapređivanju i tretmanu OSI potpuno je nemoguće dopreti do medija i podeliti je jer su sve medijske adrese u Srbiji potpuno "ljudski beskontaktne" i ne možete ostvariti komunikaciji ni sa urednicima ni sa novinarima.

Mi znamo da televizijski javni servisi imaju posebne emisije namenjene OSI ali mi ih uz dužno poštovanje i zahvalnost novinarima koji ih stvaraju zovemo "alibi emisije" koje se emituju u neadekvatnim i neodgovarajućim terminima i koje većina OSI ne gleda jer i oni gledaju najviše najudarnije i najkomercijalnije programe kao i ljudi iz opšte populacije ali u tim programima nema puno sadržaja i informacija koji su posvećeni njima što možemo videti iz ovog slučaja.

Tu dolazimo do jedne vrste diskriminacije koja OSI koji se na taj način smeštaju u neku vrstu "medijskog geta" i izolacija i na taj način  umesto inkluzije dolazi do njihovog isključivanja iz javnog života društvene zajednice.

Po Zakonu o sprečavanju diskriminacije OSI, Zakonu o javnom informisanju i po Konvenciji UN o ljudskim pravima OSI imaju svoja prava u pogledu javnog informisanja.

Mi ćemo preduzeti neke mere vezano za ovaj slučaj i prijavićemo neke medije u prvom redu Javni servis RTS REM-u i Povereniku za ravnopravnost a zavisno od odgovora videćemo da li ćemo potražiti pomoć i izvan granica naše zemlje.

Ovo sve govorim u ime detektovanja i rešavanja problema oko javnog informisanja OSI u RS.

Mislim da ova tema zahteva opširniju i ozbiljniju javnu debatu.

Srdačan pozdrav,

Žarko Sebić

ŠOSO "Milan Petrović"/ Centar za socijalnu inkluziju

Novi Sad

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi