Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Urednica portala Luftika: Nastavlja se kampanja targetiranja i blaćenja nezavisnih medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

13. 02. 2023.

Izvor: UNS

Urednica portala Luftika: Nastavlja se kampanja targetiranja i blaćenja nezavisnih medija

Glavna urednica portala Luftika Ana Marković obratila se Udruženju novinara Srbije (UNS) zbog informacija objavljenih na portalu Čitaj Gari, koje naziva "kampanjom blaćenja i targetiranja". Pismo Markovićeve prenosimo u celosti.

Poštovane kolege,

Obaveštavamo vas da opskurdni sajtovi koji sebe nazivaju medijima nastavljaju kampanju blaćenja i targetiranja nezavisnih redakcija u Vojvodini.

Naime, portal Čitaj gari je 8. februara objavio tekst pod naslovom “Otkrivamo: Evo ko stoji iza novosadskog portala LUFTIKA”, u kom je navedeno da naš portal finansira Nebojša Stefanović. Cilj, je kako kažu, da se obračuna sa partijskim kolegama i da kroz naš portal raskrči sebi put u Novi Sad.

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je sve to netačno, maliciozno i bljutavo!

Portal Luftika.rs je nezavistan medij koji jeste kritički nastrojen prema vlasti. Međutim, naša redakcija ima očigledno čudan stav  - Medij mora biti kritički nastrojen prema vlasti. U suprotnom je njegovo glasilo.

Izgleda da smo baš zbog toga postali opasan trn u, sada već, inficiranim očima vladalaca, koji na ovaj način pokušavaju da diskredituju naš nezavisan rad.

Portal Luftika.rs se finansira isključivo iznajmljivanjem oglasnog prostora na sajtu i PR tekstovima, koje, poštujući Zakon o javnom informisanju i medijima, transparentno obeležavamo kao promotivne.

Mi smo iskreno zabrinuti za budućnost našeg portala, jer se trenutno suočavamo sa još jednim napadom, o kom smo vas već izvestili (više OVDE). Reč je o organizovanom masovnom prijavljivanju našeg sadržaja Fejsbuku i Gugl Adsensu, zbog čega su nam te dve mreže ograničile vidljivost.

Sve je rezultiralo drastičnim padom u zaradi i otpuštanjem sedam od 14 naših novinara.

Podsećamo da ovo nije prvi put da je Luftika.rs targetirana u medijma. Portal NS Uživo nas je, zajedno sa portalima Voice i 021, označio kao medije koji se finansiraju “isključivo od sumnjivih donacija Rokfelera, NED-a i drugih sponzora obojenih revolucija”. Još jednom ponavljamo – to je laž.

S obzirom na sve pomenuto, zaključujemo da naša briga nije bezrazložna.

Molimo novinarska udruženja da izveste kolege i javnost o situaciji s kojom se susreće najčitaniji online medij iz Vojvodine i jedan od retkih nezavisnih medija u Srbiji - Luftika.rs.

S poštovanjem,

Redakcija Luftike

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi