Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Odgovor generalnom sekretaru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

10. 05. 2021.

Autor: Ljiljana Smajlović* Izvor: UNS

Odgovor generalnom sekretaru

Kaže Nino Brajović: „Ne sećam se da me je neko optuživao za ratne zločine, ali me je Ljiljana svakako s razlogom branila od lažnih optužbi“.

Ni neprijatelj se ne bi setio da ga udesi ovako kako je sam sebe udesio. Neka njegove sopstvene reči budu lakmus test verodostojnosti čoveka koji se hvali da je doprineo „negovanju kulture dijaloga“ u Srbiji.

Jer laži ne doprinose kulturi dijaloga.

Nino Brajović je zaboravio kako su on, a zbog njega i Udruženje novinara Srbije, godinama targetirani kao „ratni huškači“ i „ratni propagandisti“, „ljudi sa sramnim profesionalnim učinkom iz najsramnijeg perioda RTS-a“ i „Miloševićevi ratni profiteri“? Ne razumem kako danas može da tvrdi da se toga „ne seća“, kada su ga iz tih topova tukli i 2016, kada je imenovan na položaj državnog sekretara za medije u Ministarstvu za kulturu i informisanje.

Ali ako je zaboravio, pomoći će mu Gugl. Neka pogleda gde će sve naći svoje ime pod pretragom za „ratne huškače“.

Postoji li uopšte čovek koji bi zaboravio da mu se ime nalazi na spisku srpskih novinara čije je ratnohuškačko delovanje istraživalo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije?

Ako je zaboravio, evo linka koji će mu osvežiti pamćenje, evo publikacije „Reči i nedela“ koju je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije objavilo u okviru istrage o ratnim zločinima pokrenute na osnovu prijave NUNS-a iz 2009. godine (https://pescanik.net/wp-content/PDF/reci_i_nedela.pdf.) Naći će svoje ime i sliku na 110. stranici „Reči i nedela“, u poglavlju „Psihološko-propagandni rat“. A evo i krivičnog dela zbog kog je istraga vođena: „organizovanje i podsticanje na izvršenje genocida i ratnih zločina“ iz člana 145. Krivičnog zakona SRJ.

A Nino Brajović se više ni ne seća?

Jer genijalno se dosetio kada me je 2009. predložio za predsednicu UNS-a. Ko bi njega i UNS od ovih optužbi efektnije branio od bivše urednice Vremena, Evropljanina i NIN-a, tvrde opozicije Miloševiću u vreme kada je Brajović pred kamerama ispitivao hrvatske zarobljenike u Vukovaru? Čija je karijera bila antiteza njegove? Genijalno.

I naravno da Tužilaštvo protiv novinara na kraju nije podiglo niti jednu jednu optužnicu, jer nikakvih dokaza da su srpski novinari podstrekavali na genocid nije našlo. Ali jeste stvorilo atmosferu lova na veštice, u kojoj su kolege sa ove svojevrsne poternice, u listu „Vreme“, na primer, nazivani gmazovima i masovnim ubicama.

Silno sam ponosna na to što sam kao predsednica UNS-a povela uspešnu bitku za pridobijanje srpskog javnog mnjenja protiv te odvratne kampanje. U to sam vreme bila ponosna i na Nina Brajovića, za kog sam mislila da junački podnosi najteže optužbe: podstrekavanje na rat i genocid.

Ne znam zašto se on svega toga sada odriče.

U potpunosti, dakle, ostajem pri onome što sam već rekla: Nino Brajović je poslednji čovek na svetu koji bi smeo da optužuje bez dokaza. A to što radi je definicija prljave kampanje, ista kakvu su ranije protiv njega i UNS-a vodili neki drugi.

Ne, nisu „neki mediji pogrešno preneli“ da su dobili pismo od Uprave UNS-a iako im je pismo stiglo od manjinskog dela Uprave, odnosno od 10 od 40 članova Uprave UNS-a, kako generalni sekretar UNS-a sada tvrdi. Lažna imejl adresa „članovi uprave UNS-a“ navela ih je da pomisle kako su dobili saopštenje Uprave UNS-a. To je obmanjivanje javnosti, ne priliči novinarima i zabranjeno je Kodeksom novinara Srbije.

Ali to je relativno sitna podvala u odnosu na veoma krupnu lažnu optužbu protiv Vladimira Radomirovića, koju je Nino Brajović, zajedno sa Budimirom Ničićem, poslao Radnoj grupi za bezbednost novinara. Generalni sekretar UNS-a optužio je predsednika UNS-a da je ugrozio bezbednost kolega sa Kosova i Metohije time što je, u isto vreme kad i Nino Brajović i Budimir Ničić, sa lažne imejl adrese primio anonimno pismo protiv Živojina Rakočevića, Brajovićevog i Ničićevog kandidata za novog predsednika UNS-a. Još su ga optužili da je kolege sa Kosova ugrozio i time što je srpskim medijima na Kosovu davao izjave i od njih dobijao podršku u anonimnim komentarima.

U poređenju sa takvom Brajovićevom konstrukcijom, koja asocira na staljinistički koncept „objektivne odgovornosti“ kad lično nisi ni za šta kriv, NUNS i srpsko tužilaštvo mi se sada čine uzorom profesionalizma.

* Predsednica Suda časti UNS-a

(Sve polemičke tekstove o stanju u UNS možete čitati u posebnoj rubrici Uoči Izborne skupštine UNS-a

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

12.05.

2021.

Vera [neregistrovani] u 09:00

sud casti

Ko je predsednik Suda časti UNS-a? Na žalost pod tom titulom se godinama nalaze imena koja je nisu dostojni, zato se imenujte. Član, bez favorita.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi