Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Adria media grupa: KRIK govori o profesionalizmu drugih gazeći osnove novinarske profesije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

19. 04. 2021.

Izvor: Adria Media Group

Adria media grupa: KRIK govori o profesionalizmu drugih gazeći osnove novinarske profesije

Poštovane kolege,

Portal Raskrikavanje.rs je objavio 7. aprila tekst pod naslovom „Na naslovnicama pet novina blizu 1.200 lažnih i neutemeljenih vesti u 2020. godini“ autorki Marije Vučić, Milice Ljubičić i Vesne Radojević. U tom tekstu pominje se i izdanje kompanije Adria Media Group dnevni list Kurir, za koji se tvrdi da je objavio, citiramo: „163 lažnih, manipulativnih i neutemeljenih vesti“. U tekstu se tvrdi da su „u analizu ušle sve one vesti za koje smo proverom utvrdili ili da su čista laž, ili su neutemeljene tj. bez ikakvih argumenata za tvrdnje, ili na neki drugi način manipulativne“.

Između ostalog, u toj analizi Kuriru se zamera da je, citiramo: „Vučićeva uspešna politika oslikana kroz saradnju sa Putinom, od koga Srbija kupuje tenkove i jača vojsku. Čelično prijateljstvo predsednik gaji i sa „bratom Si“, koji je iz Kine poslao medicinsku opremu, respiratore i stručnjake za srpske bolnice. Kurir nije propustio ni da objavi da je 500 miliona Kineza videlo trenutak kada je Vučić najavio vanredno stanje u Srbiji i zatražio pomoć „braće Kineza“, navodi se u tekstu Raskrikavanja. Dalje, Kuriru se zamera i da je „podjednako pozitivno izveštavao o predsednikovim posetama institucijama, gradilištima i važnim događajima“.

I to je skoro sve, što se tiče Kurira. Nigde analize spornih tekstova, naslovnih strana, navodno lažnih ili neutemeljenih vesti. Pošto nismo našli link ka samoj analizi na sajtu Raskrikavanje.rs, uputili smo mejl redakciji ovog portala, sa molbom da nam proslede kompletnu dokumentaciju na osnovu koje su donesene ovakve ocene na uvid, ali nikakav odgovor nismo dobili. Posle nekoliko dana smo ponovili mejl sa istom molbom i ponovo nismo dobili nikakav odgovor. Da nam novinari i urednici KRIK-a i Raskrikavanja ne odgovaraju, već smo navikli. Pitali smo ih i pre izvesnog vremena da prokomentarišu navode u javnosti da je Veljko Belivuk upućivao sagovornike na njih. Ni tada nam nisu ništa odgovorili. Ali kada je tekst izašao, optužili su nas da im ugrožavamo bezbednost i vodimo hajku protiv njih.

Sada se obraćamo vama, kao najvećim i najznačajnijim novinarskim udruženjima u zemlji, sa nekoliko pitanja:

- Da li neko ko je javno prozvan da je objavio neutemeljene i lažne vesti ima pravo da vidi analizu i argumentaciju na osnovu koje se to tvrdi? I da, na tom osnovu, ukoliko ima osnova, nešto u budućnosti popravi ili da objasni neke stvari ili da ospori ono što smatra da je neosnovano? Ili mora da veruje na reč Raskrikavanju (KRIK-u) i da se ne usudi da dovede u sumnju njihovu reč?

- Da li imamo pravo da javno objavimo da Raskrikavanje (KRIK) ne želi da nam omogući uvid u analizu u kojoj se evaluira naše izdanje, a na osnovu koje je, kako navode, nastao tekst koji su javno objavili?

- Da li kršimo Kodeks ako prenesemo vest sa nekog događaja na kojem učestvuje predsednik države ili neki drugi zvaničnik? Sme li se preneti šta je tom prilikom javno rekao?

Indikativna je i činjenica da smo uspostavili profesionalnu komunikaciju sa organizacijama Raskrinkavanje.ba i Raskrinkavanje.me, koje se bave fact checkingom u regionu, dok sa istom organizacijom koja radi u Srbiji to nije bilo moguće, jer nam ne odgovaraju ni na mejlove ni na pozive.

Smatramo da KRIK daje sebi za pravo da govori o profesionalizmu drugih, u isto vreme gazeći osnove novinarske profesije. Iz spomenute objave na njihovom portalu čini se da ne bi smeli da prenosimo ništa što se njima ne sviđa.

Mi verujemo da sve, pa i aktuelna situacija, može da se reši dijalogom, pod uslovom da postoji volja. Ovde je očigledno da se naša medijska kuća ignoriše, što dovoljno govori o nameri s kojom se redovno plasiraju paušalne i neutemeljene optužbe na naš račun.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi