Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Kako cenzurisati predsednika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

10. 11. 2020.

Autor: Pavle Kosić Izvor: UNS

Kako cenzurisati predsednika

Američki mediji su proglasili pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. Još uvek aktuelni predsednik Donald Tramp ulazi u pravnu bitku za svaki „legalni“ glas. On smatra da su izbori bili nepošteni i da je pokraden.

To da li je Tramp pokraden dokazivaće njegovi advokati na sudu, ali novinari nisu sudije i medijske kuće nisu sudnice. Zbog toga je fascinantno gledati kako najveće televizije prekidaju konferenciju za novinare američkog predsednika. Samo zbog toga što govori nešto što se njima ne dopada. 

Ne cenzurišu samo njega. Fox News je juče prekinuo emitovanje konferencije za novinare Trampove portparolke. Čim je spomenula izborne neregularnosti, voditelj emisije je gledaocima objasnio da Fox to ne može da emituje zato što Kejli Mekeneni nije dala nijedan dokaz koji potvrđuje njenu tezu o pokradenim izborima.

Da li je to demokratija? Sloboda govora? Ne. To je čista cenzura. Nedopustiva u demokratskom društvu. Kakvi god bili razlozi, nikako se ne može opravdati cenzurisanje predsednika države ili njegove portparolke. Ako su već planirali da emituju konferenciju, mediji nisu smeli da je prekinu. Bolje bi bilo da nisu ni započeli prenos. 

Ono što je iznenađujuće (a možda i nije?) jeste podrška domaćih novinara. 

Danica Vučenić je potez američkih medija opisala kao obavljanje funkcije "kontrolora vlasti". Naime, mediji su cenzurisanjem predsednika zaštitili svoju publiku od lažnih vesti, pa i od samog predsednika. 

Možda bi konačno trebalo prihvatiti činjenicu da građani nisu infantilni i nesposobni da donesu sopstveni sud na osnovu pročitanog ili odslušanog. Građani imaju pravo da čuju i laž. Nakon toga, posao novinara je da otkriju istinu. 

Potpuno je neshvatljivo da borci za slobodu govora podržavaju cenzuru. I ovde, i u Americi. Zbog toga građani ne veruju medijima. Zbog toga se okreću alternativnim izvorima informisanja. 

Džo Rogan razume nešto o čemu Kris Kuomo ni ne razmišlja, kao što Teša Tešanović dopire do publike koja ne gleda ni jednu domaću televiziju. Prostim jezikom rečeno: mediji su se otuđili od građana. Ako to ubrzo ne budu shvatili, uskoro će postati oaze za male grupe istomišljenika. Sa uticajem ravnom nuli. 

* Autor je student novinarstva na Fakultetu političkih nauka

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

12.11.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 12:31

DNA-DNA

Dobar tekst i dobar pogled na poimanje slobode u modernom belosvetskom novinarstvu! Uz takvu "slobodu" od novinarstva ne ostaje ni "N".Ono je već dotaklo dno dna, ali kako stvari stoje bojim se da u tom propadanju neće stati.Jer, svako dno može biti još dublje.

Odgovori
sre

11.11.

2020.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 18:23

ВРАЋАЊЕ!?

Изгледа, да је одласком у пензију неких професора конвертита, (моја генерација и неки моји асистенти), Факултет политичких наука поново на путу да школује, (ствара) новинаре, онако како је то некада радио, враћањем на вековима утврђене принципе професије.
Ако, ипак, није тако, остаје ми да честитам младом аутору овог текста Павлу Косићу, верујући да ће писати тако и када се запосли у неком медију!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi