Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Novinarka Dimitrovska: Ko laže - Vučelić ili ja?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

19. 08. 2020.

Autor: Dijana Dimitrovska Izvor: UNS

Novinarka Dimitrovska: Ko laže - Vučelić ili ja?

Dugogodišnja novinarka Novosti Dijana Dimitrovska poslala je UNS-u pismo u kojem se navodi da je poslata na prinudni odmor od 130 dana. Uz pismo dostavljen je i dokument u kojem stoji da je od 17. avgusta do 31. decembra sa mesta novinara u izdanju Novosti „Bilje i zdravlje“ poslata na plaćeno odsustvo, kao i 50 zaposlenih u Kompaniji Novosti.

Povodom tvrdnje glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milorada Vučelića da je "flagrantna laž da Kompanija Novosti šalje na prinudni odmor od 130 dana medijske radnike - novinare", šaljem vam vrlo flagrantni dokaz - moje rešenje o upućivanju na prinudni odmor do 2021. godine.

Iako sam već jednom bila upućena na prinudni odmor u trajanju od 45 radnih dana, dobila sam novo rešenje kojim se dodatno upućujem na prinudni odmor u trajanju od četiri i po meseca!

Novo rešenje za prinudni odmor dobila sam, inače, dva dana pre nego što se urednik integrisane redakcije revijalaca Dragan Vićanović izjasnio (prateći proceduru) da "u revijalnim izdanjima nema viška novinara, već naprotiv, manjkaju novinari".

Direktor Nedeljko Krsmanović nije mogao sačeka da isteknu zakonski rokovi i procedura, već je podelio rešenja pre izjašnjenja urednika, iskazujući nepoštovanje i prema nama i prema urednicima.

Kako je moguće da glavni i odgovorni urednik takve Kompanije ne zna da, njemu podređeni direktor Nedeljko Krsmanović, šalje na beskonačni prinudni odmor iskusne novinare koji su se kalili u matičnoj redakciji, nisu došli sa strane? Takve novinare šalje na prinudni do 2021. godine sa platom umanjenom za 40 odsto što je u vreme korone - gore nego da imate koronu.

Ja nisam jedini novinar koji je poslat na beskonačni prinudni odmor, ali ne mogu da govorim u ime drugih.

Novinar sam Novosti 25 godina, od toga 14 godina radila sam kao izveštač iz Narodne skupštine, Vlade i Kabineta predsednika Srbije, zatim ratni izveštač i reporter, a poslednjih godina radim, po kazni, u časopisu "Bilje i zdravlje" Kompanije Novosti.   

 

Komentari (18)

ostavi komentar
ned

23.08.

2020.

Novinarka [neregistrovani] u 11:47

Nisu lončići pobrkani, naprotiv

Tačno, g-dine Kraus, tema je laganje naroda i medija, ali je ovde bilo reči o komentaru izrečenom povodom priče o"presipanju iz šupljeg u prazno" na famoznom 5.spratu i besomučnom ispijanju kafa na istom. Mnogo toga je ostalo sakriveno između redova objavljenih komentara, ali jedno je važno: niko ovde ne podržava niti opravdava laži!

Odgovori
sub

22.08.

2020.

Zvonimir Kraus [neregistrovani] u 21:16

Re: Pobrkali lončiće

Draga Novinarko, nije bitno što ste vi vredni i pametni i radite u Novostima, niko ne pominje novinare Novosti. Nije to tema ove afere, nego je tema da je glavni urednik slagao medije samo tako, bez pardona. Da li ga opravdavate i mislite da je OK da se laže?

Odgovori
sub

22.08.

2020.

Istina [neregistrovani] u 15:30

Re:

Problem je samo Dimitrovsksa! Samo kad njoj nesto nije po volji, tek tad dize dreku.Nijednom nije digla glas kad je Srdjan Skoro platio ceh svoje iskrenosti.. Ali ova njena dreka nije i prva. Sad su na tapetu Krsmanovic i Vucelic, doduse dospeli su, za sada," samo do N1 i UNSa , mada "komentatori" kopaju kao kao po vlaskim grobnicam...Ali, to sto su oni targetirani , licno mi je manjevazno od cinjenice sto se Novosti provlace kroz kaljugu. U tome prednjace oni koji voleli novac Novosti. Dobili najvise: naplatili najskuplje akcije, dobili stanove, napunili dzepove u svetkim dopisnistvima, sindikalnim odmaralistima na moru u banjama. Obezbedili i decu i unuke .


Odgovori
pet

21.08.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 19:22

Krsmanović+sindikat=vučelić+idite kući

Udaljavanje s posla uz pomoć sindikata! Neverovatno. Što sindikat ne priupita barem Vučelića video bi da nema potreba za teranjem ljudi!

Odgovori
pet

21.08.

2020.

Novinarka [neregistrovani] u 14:06

Nisu ostali samo nesposobni

Povodom komentara "bivšeg kolege" koji je otišao iz Novosti u privatne vode: nisu u Novostima ostali samo nesposobni. Ima tu dosta časnih i vrednih radnika starog kova, bez obzira na to koji posao obavljaju. A te kafice što se ispijaju na petom, ispijaju se i na drugim spratovima. Uvek će biti onih koji na posao dolaze samo da bi pili kafu i dangubili, ali ima i onih koji u Novosti dolaze da bi radili.

Odgovori
čet

20.08.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 19:46

Re: plaćen?

Od srca vam želim takav odmor

Odgovori
čet

20.08.

2020.

Nenad [neregistrovani] u 19:24

Ko je problem

Pustite Vučelu. Nije on problem. Veći je problem onaj njegov zamenik.

Odgovori
čet

20.08.

2020.

Живко М. [neregistrovani] u 14:19

Дијана, издржи!

Драга Дијана,
Издржи, ови аматери ти нису ни до колена. Па шта је тај Крсмановић који ти је потписао срамно решење у животу постигао? Зна се и како је дошао ту где јесте (за сад)Сви то знају.
Издржи Дијана, још мало... пролази њихово време, Србија ће морати да направи лустрацију и постане део нормалног света. Иако сад то изгледа готово немогуће, видећеш, биће брже него што мислимо...

Odgovori
čet

20.08.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 09:03

Велико невреме

Ко се данас још сећа хорора у "Политици" у време Тадићеве владе Мирка Цветковића? Десеткована је редакција најстаријег дневног листа у Србији, многи искусни новинари остали су без посла, неки су једва "извукли живу главу" али су пребачени на места где нису могли да пишу. Пословање "Политике НМ" тиме се ништа није побољшало, једини догађај који је давао неку наду био је одлазак WAC-a. Добро је што су државни секретар и нови генерални директор "Политике АД" коначно најавили промене у менаџменту.

Odgovori
sre

19.08.

2020.

Zale [neregistrovani] u 23:39

NIje početak nego kraj

Nije MIćo početak sunovrata nego kraj. Kraj sunovrata.
I, grešišp: znaju oni šta rade - oni rade na uništavanju Novosti, i ne bi im trebalo oprostiti. Naprotiv.
I ja sam, kao i ti, radio u Novostima. Punih 20 godina u vreme kad je dnevni tiraž išao i više od 500.000 prodatih primeraka dnevno! U nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji, pa posle čak i u "skraćenoj" državi. Kad su viškovi o 200% - 300 % plate bili redovni svaka 3 meseca. Kad su Novosti bile senzacionalistički list, ali nisu lagale. Kad je ova nesrećna Dimitrovska kao dopisnica iz Makedonije došla u Beograd, u redakciju. Kad su novinari bili profesionalci...

Odgovori
sre

19.08.

2020.

www. alupress.rs [neregistrovani] u 19:15

Ostali samo nesposobni

Lično sam iz te kompanije otišao u privatni biznis pre 15 godina i nisam se pokajao. To je teži put, ali pokazuje da li i koliko vrediš, a ne da na petom spratu uz jeftinu kafu presipaš iz šupljeg u prazno.


Re nijednog trenutka se nisam pokajao.

Odgovori
sre

19.08.

2020.

Miladin Mića Adamović [neregistrovani] u 18:17

Bahacenje ili ....?

Da li je ovo početak sunovrata nekadasnjeg najtiražnijeg lista na Balkanu zbog nesposobnosti ili neznanja rukovodstva da izadje iz "krize izazvane višedecenijskog ustupanjem svega što je krasila list i ljude koji su stvarali ovu redakciji,novine...Ako je to uzrok,onda.i ja molim Boga da im ne oprosti jer NE ZNAJU STA RADE!!!
P.s.Nisam "anonimus" već novinar VN - penzioner

Odgovori
sre

19.08.

2020.

tečaanonymous [neregistrovani] u 17:24

Re: ko laže VUČELIĆ ili ja

MOGU NOVOSTI I VIŠE!

Odgovori
sre

19.08.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 17:13

uživajte

Ako je odmor plaćen, uživajte.

Odgovori
sre

19.08.

2020.

Svetislav Bašić [neregistrovani] u 14:21

Providno!

Kad takvog novinara smestite (po kazni) u neku malu redakciju, onda ugasite novine i otpustite novinare! Prosto, sve po zakonu. Svi znamo da je Srđan Škoro u to vreme bio (po kazni) premešten u Zov (list koji se bavi kunićima i papagajima). Srđan je pametan, pa je shvatio šta će da bude i na vreme otišao. Nije isključeno da će Novosti da pokrenu neki list pa će da potrpaju u njega sve neposlušne (po raznim osnovama) i onda - ugase taj list! Eto rešenja! A obrazloženje: Pravili su štetu firmi, nisu donosili profit. Sve uredu, ljudi na ulici. Za to vreme dovode svoje. Ovo je već afera Novosti.

Odgovori
sre

19.08.

2020.

Biljana [neregistrovani] u 13:52

Neka istina izadje na videlo

Bravo koleginice! I ja sam jedna od onih koji su upućeni na ovaj sramno dugačak prinudni odmor, uz obrazloženje da to tako mora "iz principa". Iako je nekoliko nas "ovenčano" najvišim ocenama Komisije za vrednovanje rada zaposlenih, iako smo samostalno pokrenule projekte vredne više stotina hiljada dinara, jednostavno smo sklonjene u ćošak, da bi u INTEGRISANOJ REDAKCIJI naša mesta zauzeli neki mladi anonimusi koji ne znaju gde su došli. Sramota!

Odgovori
sre

19.08.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 13:03

Bravo

Bravo, novinarka Dimitrovska.

Odgovori
sre

19.08.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 12:43

Slika sve govori

Svidja mi se slika. Pise: "To mogu samo Novosti". Bas tako!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi