Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Urednici pančevačkih portala: Lokalna vlast zatvorena za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

11. 06. 2020.

Urednici pančevačkih portala: Lokalna vlast zatvorena za medije

Urednica internet časopisa Panpress Ivana Predić i urednik informativnog sadržaja portala 013 info Aleksandar Stojković poslali su pismo Udruženju novinara Srbije (UNS) u kojem stoji da je novinarima u Pančevu onemogućeno da izveštavaju sa sednica Gradskog veća, kao i da je vlast u Pančevu u potpunosti zatvorena za medije. Pismo prenosimo u celosti.

Od septembra 2019. godine izmenama Odluke o promeni Poslovnika Gradskog veća Grada Pančeva, (https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/medijski-skandal-u-pancevu-novinari-nepozeljni-na-sednicama-gradskog-veca/) novinarima/kama je onemogućeno da prisustvuju sednicima Gradskog veća i izveštavaju sa sednica.

Član 35, koji je predviđao da „predstavnici sredstava javnog informisanja imaju pravo da prisustvuju sednicama Gradskog veća, osim kada Gradsko veće rešava u upravnom postupku…“, izbrisan je iz Poslovnika Gradskog veća.

Iz Gradske uprave su tada za lokalni sajt 013 info, objasnili da će Gradsko veće bez novinara biti efikasnije, i iskoristiti dragoceno vreme tokom sednice za operativan rad i brzo i efikasno izveštavanje stručnih službi i na taj način i brz i efikasan postupak odlučivanja članova Gradskog veća Grada Pančeva.

Takođe, naveli su i da će Gradsko veće, kao i do sada, nastaviti da radi „transparentno“ i da će obaveštavati javnost i medije o svom radu tako što će održavati konferencije za novinare, davati izjave i intervjue, te da će objavljivati informacije putem interneta.

Ipak, Odluke Gradskog veća grada Pančeva se više ne objavljuju na zvaničnom sajtu grada (http://www.pancevo.rs/lokalna-samouprava/gradsko-vece/odluke-gradskog-veca/). Poslednja objavljena je odluka od 20. septembra 2019. godine, iako se Gradsko veće redovno sastaje.

Takođe, promenjen je i Kodeks o javnosti rada i odnosima sa medijima, na štetu novinara i novinarki (izbačen je član koji predviđa da su predstavnici organa Grada Pančeva dužni da se odazovu zahtevima medija), i propisano je da će javnost i rada biti obezbeđena kroz redovna saopštenja za javnost, sazivanje konferencija za novinare (što se nikad ne dešava), DOSTUPNOST SVIH INFORMACIJA OD JAVNOG ZNAČAJA, objavljivanje informacija na zvaničnoj internet prezentaciji grada, kao i obezbeđivanje izjava, intervjua i nastupa u medijima predstavnika vlasti, predstavnici građana i građanki.

Od 6. oktobra, prestala su da nam stižu saopštenja i obaveštenja sa mejla Gradske uprave Pančevo.

Od kada postoji internet časopis Panpress, a to je od febrauara 2017. godine, redovno smo dobijali saopštenja, najave, izveštaje iz Gradske uprave putem mejla.

Na brojna novinarska pitanja postavljena mejlom, tokom oktobra i novembra, nismo dobili nijedan odgovor, osim što nas je u nekoliko navrata. Slično iskustvo imaju i novinari pančevačkog sajta 013info.

Jasmina Radovanović, šefica Kancelarije za odnose sa javnošću Gradske uprave grada Pančeva, obevestila da su pitanja prosleđena nadležnima i da će se javiti kada dobije odgovore.

Inače, procedura je takva da novinari i novinarke šalju pitanja na mejl Jasmini Radovanović, a ona ih dalje prosleđuje nadležnima. Taj način komunikacije je do sada uglavnom dobro funkcionisao.

Na naš protest zbog ukidanja komunikacije putem mejla, i upućeno pitanje putem mejla da nam se objasni zbog čega se mediji diskriminišu, odgovor nije stigao, kao ni na još nekoliko postavljih pitanja, koja su suvišeno je reći - u javnom interesu. Poput interesovanja o ugroženoj bezbednosti na jednoj raskrsnici u Pančevu gde se često dešavaju saobraćajne nezgode, preko traženja informacija o Lokalnom antikorupcijskom planu, do pitanja zbog čega nam više nije omogućeno pristustvo na sednicima GV, i završetku radova u Ulici Moše Pijade, koji traju pet meseci. Tako smo se našli u paradoksalnoj situaciji da i najobičnije odgovore, u vezi sa svakodnevnim životom građana i građanki, moramo da tražimo preko Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, na koje iz Gradske uprave uglavnom još odgovaraju.

Ipak, na pozive većina direktora preduzeća i ustanova ne odgovara, dok se neki (slučajno?) jave, daju kratke informacije (uz pridiku), ili nas upućuju na druge osobe. Zbog svih navedenih problema, onemogućeno nam je da radimo svoj posao, uslovljeni smo izborom tema, i obrađujemo one teme za koje imamo sagovornike. O temama za koje nemamo sagovornike, vesti pravimo na osnovu dokumentacije.

Tokom vanrednog stanja i epidemije, takođe je bilo vrlo teško doći do podataka o broju obolelih, stanju u zdravstvenim ustanovama, i drugim važnim temama za građane i građanke. Kolegama iz redakcije 013info, kao i nama iz portala Panpress, u svim ustanovama rečeno je da oni nisu ovlašćeni da daju informacije, i da ih potražimo od viših instanci, pokrajinskih i republičkih organa, koji nisu takođe odgovarali na naša pitanja. Istovremeno, prorežimski portali i mediji, su svakodnevno imali ažurirane informacije.   

Ivana Predić, urednica internet časopisa Panpress

Aleksandar Stojković, urednik informativnog sadržaja portala 013 info

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

12.06.

2020.

Milan Đokić [neregistrovani] u 22:45

Pamti pa vrati

Treba da odete i pokušate obaviti svoj deo posla. Kada vam ne budu dozvolili bez rasprave se vratite u redakciju. Uradite ostatak Dnevnika a izmontirajte i izveštaj sa sednice Gradskog veća stavivši ga po redu u Dnevnik tamo gde mislite da treba. najavite izveštaj sa sednice Gradskog veća i pustite crnu sliku bez ičega na njoj 30 sekundi. Potpišite tako što će te u gornjem delu ekrama napisati "Sednica Gradskog veća Pančevo". Dole otkucajte sledeće: Pokušao da snimi: Sima Simić (ime i prezime vašeg snimatelja), ispod otkucajte "Trebao da izmontira: Veljo Veljić (ime i prezime vašeg montažera)" i na dnu otkucajte "Pokušao da izveštava "Mile Milić" (izme i prezime vašeg novinara). Kada to ponovite nekoliko puta i oni dobiju pošizitis videće ko je ko i neće se više širiti kao baba u limuzini.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi