Naslovna  |  Aktuelno  |  Mediji i inkluzija  |  Studenti sa hendikepom – sistemski problem kome fale rešenja i empatija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Mediji i inkluzija

09. 05. 2024.

Autor: Jovan Živković

Studenti sa hendikepom – sistemski problem kome fale rešenja i empatija

Osobe sa hendikepom često se suočavaju sa izazovima i preprekama koje otežavaju ili čak onemogućavaju potpuno uključivanje u sve sfere života. Od pristupačnosti javnih prostora do pružanja podrške i razumevanja, mnogi se bore sa sistemskim nedostacima i predrasudama koje duboko utiču na njihov svakodnevni život

Posebna podgrupu čine studenti. Iako imaju želje da se obrazuju, studenti sa hendikepom nailaze na izazove koje njihove druge kolege uzimaju zdravo za gotovo. Traženje odgovarajućeg smeštaja, veća finansijska zavisnost od roditelja usled ograničenih prilika da rade dok studiraju, kao i odabir fakulteta u zavisnosti od njegove prilagođenosti, predstavljaju najveće prepreke sa kojima se ova populacija susreće.

Jelena Đukić studentkinja je socijalne politike i socijalnog rada na Filozofskom fakultetu u Nišu. Kao osoba u kolicima, prošla je kroz brojne izazove i imala priliku lično da oseti kako arhitektonske prepreke i prilagođenost prostora mogu uticati na svakodnevni studentski život.

"Na osnovnim studijama, nastava se odvijala uživo i bilo je dana kada sam na fakultetu provodila od jutra do kasnih popodnevnih sati. Zgrada fakulteta ima lift koji ide do četvrtog sprata, a takođe postoji i platforma koja korisnika ili korisnicu kolica može dovesti do novijeg amfiteatra, što do pre neku godinu nije bilo moguće," priseća se Đukić i dodaje da postoje i prostorije koje nisu pristupačne.

Zahvaljujući blizini stana i fakulteta koji se nalazi u centru grada, nije imala većih poteškoća sa pristupom, ali napominje da "za osobu sa hendikepom, koja živi dalje, put do fakulteta može biti prepun prepreka."

Đukić napominje da je Filozofski fakultet nedavno otvorio posebnu učionicu namenjenu osobama sa hendikepom, koja je opremljena odgovarajućom tehnologijom i gde se održavaju sastanci udruženja studenata sa hendikepom.

"Ova učionica je postala važno mesto za pružanje informacija i podrške, posebno za one studente sa hendikepom koji dolaze iz drugih gradova. Moji mali doprinos svemu ovome je mini vodič za brucoše/kinje koji sam napisala za blog filozofskog fakulteta u kome dajem savete za "preživljavanje," ističe Đukić.

Dodatno, ona ističe da su prilazi i ulazi u zgradu fakulteta prilagođeni, osim dekanata koji ostaje nepristupačan za korisnike kolica.

Kako kaže, “spuštanje ivičnjaka postavljanje arhitektonski odgovarajućih rampi i pristupačan sanitarni čvor kao osnova svega”, bi predstavljali napredak.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi