Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Evropska komisija i „Slučaj Kurir”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

05. 12. 2015.

Izvor: Politika, Beta

Evropska komisija i „Slučaj Kurir”

Evropska komisija (EK) prati razvoj vezan za izvođenje pred sud izdavača i urednika srpskog lista Kurir i „veruje da će srpska vlada i srpska politička sredina nastaviti da podržavaju vladavinu zakona”, izjavila je juče portparol u EK Maja Kocijančič i dodala da se očekuje da će se u Srbiji obezbediti sloboda izražavanja, kao i da će se pretnje i fizičko nasilje osuđivati i na to reagovati.

Kocijančič je time odgovorila na pitanje novinara kako Komisija u Briselu gleda na to da su izdavač i glavni urednik Kurira saslušavani u sudu pošto su kritikovali rad vlade i premijera, imajući u vidu da će ovih dana biti otvorena prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU. 

Maja Kocijančič je ukazala na to da je Evropska komisija u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju podvukla važnost nezavisnosti medija i „očekivanja da Srbija stvori uslove u kojima bi sloboda izražavanja bila obezbeđena bez ometanja, na pretnje i fizičko nasilje bi se reagovalo i to bi bilo osuđivano”. 

Očekivanja Evropske komisije su da u Srbiji „regulatorna tela deluju nezavisno, da bolje mogu da podrže nezavisnost uređivanja medija”, stavila je do znanja portparolka Kocijančič. 

A kad je u pitanju slučaj medija Kurir, dodala je ona, „takođe se nadamo da će se novinari i masovni mediji ponašati nezavisno i poštovati sve profesionalne stadarde, kao i da će reforme koje ih se tiču biti sprovedene onako kako to treba da bude u zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji”. 

Maja Kocijančič je od novinara hrvatskih medija zamoljena da iznese stav Evropske komisije o tome da Srbija uskoro treba da otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu s EU, dok je Haški sud ove nedelje obelodanio tajni nalog vezan za optuženog za ratne zločine Vojislava Šešlja, o koji se, kako je rečeno, Beograd oglušio. 

Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini i evropskog komesara Johanesa Hana je odgovorila da se „to ima na umu”, naglasivši da se „velika važnost daje rešavanju pitanja ratnih zločina, pomirenju u regionu i saradnji s Haškim sudom”. 

„Ponovo podsećamo Srbiju na obećanje da će delati ne samo u prilog svoje evropske integracije, već i regionalne saradnje i pomirenja”, zaključila je Maja Kocijančič. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi