Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Rodić saslušan u policiji zbog sumnje na izazivanje panike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

04. 12. 2015.

Autor: A. Bojović, D. Vukosavljević Izvor: Politika

U prostorijama UKP-a saslušani i Milan Lađević, glavni urednik „Kurira”, i odgovorna urednica Marija Kordić

Rodić saslušan u policiji zbog sumnje na izazivanje panike

Aleksandar Rodić, vlasnik „Adrija medija grupe” (AMG) i lista „Kurir” saslušan je u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije, zbog izazivanja panike i nereda, saznajemo od sagovornika bliskog istrazi.

Ovo je samo jedan od razloga zbog kojeg je Rodić juče bio u policiji. Ostale detalje nismo uspeli da saznamo jer ni u policiji ni u tužilaštvu nisu hteli o tome da govore.

Zbog sumnje na isto krivično delo juče je saslušan i Milan Lađević, glavni urednik „Kurira”, a poziv je upućen i Mariji Kordić, odgovornoj urednici „Kurira”.

Prema Krivičnom zakoniku izazivanje panike i nereda spada u krivična dela protiv javnog reda i mira. U članu 343 se navodi: „Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili znatnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom”.

Ako je delo učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Saslušanju Rodića prethodili su događaji od pre pet dana, kada je „Kurir” objavio u tekstu na naslovnoj strani da je premijer Vučić, sa svojim bratom Andrejem i urednikom „Informera” Draganom Vučićevićem, kao i direktorom tog lista Damirom Dragićem, pokušao da nagovori bivšeg direktora „Kurira” Aleksandra Kornica da lažno optuži vlasnika ovog lista Aleksandra Rodića. „Kurir” je prepričao sadržaj krivične prijave koju je Kornic podneo policiji, ne nudeći dokaze za njegove tvrdnje. Istog dana premijer se dobrovoljno podvrgao ispitivanju na detektoru laži, koji je pokazao da je govorio istinu, a Zagorka Dolovac, republički javni tužilac je izjavila da će pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka sprečiti ugrožavanje ustavnog poretka i destabilizaciju zemlje.

Rodić je ove sedmice već jednom dao iskaz u kriminalističkoj policiji: u ponedeljak je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal saslušan u svojstvu građanina na navode iz krivične prijave, koju je podneo protiv Miroslava Bogićevića zbog sumnje na prevaru. Podnošenje ove krivične prijave usledilo je posle optužbi koje je Bogićević izneo u javnost rekavši da su Aleksandar Rodić i Dragan Bjelopetrović, iznudili milion evra kako da bi ušao u posao sa VAC-om u vezi sa kupovinom „Politike”.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je juče zabrinutost zbog pozivanja glavnog urednika „Kurira” Milana Lađevića i odgovorne urednice Marije Kordić na saslušanje u policiju.

Kako je UNS-u rekao Lađević, poziv na saslušanje poslat je po članu 343 Krivičnog zakonika, koji govori o izazivanju panike i nereda.

UNS je podsetio da su novinari dužni da prilikom objavljivanja navoda iz krivičnih prijava poštuju Kodeks novinara Srbije i ne predstavljaju sumnje kao činjenice.

Takođe, mediji prilikom objavljivanja tvrdnji iz krivičnih prijava moraju da poštuju pretpostavku nevinosti, kao i da sa dužnom novinarskom pažnjom, iz najmanje dva nezavisna izvora, provere navode koje objavljuju. „UNS očekuje da nadležni poštuju pravo javnosti da bude informisana o svim bitnim dešavanjima i ispita navode koje mediji objavljuju”, piše u saopštenju.

SNS optužila urednicu RTS za političko mešanje u posao Tužilaštva

Srpska napredna stranka (SNS) optužila je danas urednicu RTS-a Oliveru Kovačević za „brutalno političko mešanje” u posao Tužilaštva i da „zastupa interese političke stranke” koja je hapsila i osuđivala vlasnika dnevnog lista Kurir.

„Brutalno političko mešanje Olivere Kovačević, jednog od najmoćnijih urednika na RTS-u, u istražne radnje koje po nalogu Tužilaštva, a u skladu sa zakonima Srbije, preduzima policija, u najmanju ruku je skandalozo i pokazuje da je SNS bila apsolutno u pravu kada je izražavala sumnju u objektivnost i nepristrasnost pojedinih čelnika javnog servisa”, navodi se u saopštenju SNS. ;

Ta partija reagovala je na izjavu Olivere Kovačević datu ranije danas listu „Kurir” da bi bilo „razumno da su na informativni razgovor pozvani urednici i novinari Pinka kao i urednik Informera, a ne samo jedna strana”.

„Verujem da se posao neće obaviti selektivno do kraja. Mada ne verujem da će i ova afera dobiti bilo kakav sudski epilog”, rekla je Olivera Kovačević za Kurir, čiji su čelni ljudi danas bili na saslušanju u policiji.

SNS je saopštio da neće i ne želi da se meša u rad državnih institucija, ali da ima pravo da zna kako se troši novac građana Srbije i s tim u vezi postavio RTS-u pitanje - kolika je mesečna zarada Olivere Kovačević i koliko se novca uzima od poreskih obveznika Srbije da bi ona „zastupala interese političke stranke koja je i hapsila i osuđivala vlasnika dnevnog lista Kurir”, a danas bi, dodaje se, „da drži moralistička predavanja onima koji ništa od toga nisu uradili i koji samo žele da zakoni važe jednako za sve”. (Beta)

Smajlović: Mišljenje Kovačević ne može da bude pritisak

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović smatra da mišljenje koje je urednica RTS Olivera Kovacević iznela u javnost nikako ne može da bude pritisak na istražne organe, kao što tvrdi SNS.

„Olivera Kovačević ima pravo na svoje mišljenje. Ne vidim kako bi javno izrečeno mišljenje jedne novinarke moglo da predstavlja brutalni pritisak na rad istražnih organa”, kaže Smajlovićeva za „Kurir”. (Tanjug)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi