Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

11. 11. 2015.

Izvor: Danas

Pitanje - odgovor

Ima li konkretnih ciljeva medijskog rata Informera, Kurira i Pinka i kakve mogu biti posledice?

Vladimir Đukanović, Srpska napredna stranka

Ne mislim da je to medijski rat, već više bitka za uticaj i bitka protiv Vlade Srbije koju vode strane službe preko jednog tabloida kako bi se domogle što većeg medijskog prostora u Srbiji. Epilog situacije treba da se dogodi na sudu. Optužbe su ozbiljne i jake, tako da je teško imati epilog bez suda. Posledice bi mogle biti strašne - ili će ovo biti država gde će sve preuzeti strane službe ili ćemo se pokazati kao prava država. 

Dragan Janjić, Nezavisno udruženje novinara Srbije

Trenutni cilj ovog rata između vodećih tabloida je zauzimanje pozicije na medijskoj sceni i pozicije u odnosnu na politićke i ekonomske centre moći. Poznato je da su tabloidi već produžena ruka nekih centara moći. Kljućna stvar u celoj ovoj situaciji je potajni poraz institucija vlasti, koje ne reaguju nikako. Mislim da je medijska scena isuviše zatrovana i ne vidim da će lako ozdraviti i ne vidim društvenu snagu koja bi tu nešto promenila. Ne oćekujem da će se išta desiti, jer je reć o sukobu na dnu septićkejame.

Vesna Marjanović, Demokratska stranka
 
Ne bih mogla da prodrem do ciljeva, ali su efekti uglavnom negativni i pružaju jednu sliku koja potvrđuje i ono što piše u Izveštaju o napretku Srbije ka EU - nema pravne države, postojanje pritisaka na medije, favorizovani mediji, netransparentni vlasnički odnosi... Generalno, jedna loša slika koja predstavlja urušavanje demokratskih institucija i pravne države.

Nino Brajović, Udruženje novinara Srbije

Mislim da je to dobar put da se voće problemi koji su posledica činjenice da je u ovoj zemlji moguće bilo uzimati od države kredite za kupovinu svega i svaćega. Nadam se da od sada više to neće moći da se ponovi. Čitava ova priča, svakako, mora da ima pravosudni rasplet.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi