Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Server: Vlast je udarila na slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

10. 11. 2015.

Autor: Jovana Radovanović Izvor: Kurir

Server: Vlast je udarila na slobodu medija

Povodom medijskog linča na porodicu Rodić i dnevni list Kurir reagovao je i ekspert za Balkan Danijel Server, profesor univerziteta „Džons Hopkins" u Vašingtonu.

 

On je potvrdio da nije prvi put da čuje o pritiscima na medije u Srbiji i na Balkanu.  

Hajka  

Prijatelji u Srbiji obavestili su me o najnovijem udaru na slobodu štampe.

„Adrija medija grupa", u čijem su vlasništvu i Njuzvik Srbija i tabloid Kurir, nedavno je objavila rezultate proistekle iz istraživanja korupcije, a odgovor provladinih medija bio je nemilosrdan. Sastojao se u objavljivanju kućnih adresa članova porodice Rodić, uz provokativnu opasku: „Ako gospodin Rodić preživi, Srbija neće".

Želim da stanem u odbranu slobode govora koja nigde na Balkanu još nije valjano uspostavljena, napisao je Server i dodao da mu urednici i novinari često saopštavaju da su podvrgnuti neposrednom ili posrednom pritisku vladinih zvaničnika koji imaju moć da ukidaju reklamiranje u medijima svojih neistomišljenika.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović osudio je hajku televizije Pink i konstatovao da je ona u duhu uređivačke politike njenog vlasnika, koji je koristi u lične svrhe.  

Reč je o ozbiljnoj zloupotrebi nacionalne frekvencije o kojoj bi morao da se oglasi REM. Međutim, poznajući njihov način rada, verujem da se to neće dogoditi. Ovo što se dešava, taj rat Kurira s jedne i Pinka i Informera s druge strane, zapravo ogoljava medijsku scenu i pokazuje kako ona funkcioniše. NUNS je na to upozoravao, istakao je Obradović i dodao da nije reč borbi za profesiju i bolju medijsku scenu, već o sukobu dve interesne grupe zbog tržišta. 

Generalni sekretar UNS Nino Brajović smatra da ne sme biti sporno da se na nacionalnoj frekvenciji iznose podaci, pa i optužbe o kojima, u interesu najšireg građanstva, treba da se raspravlja. Međutim, iznete su teške optužbe koje podrazumevaju i pravo druge strane da iznese svoje argumente.  

Predsednik Saveta REM Goran Karadžić za Kurir je rekao daje ovo telo na prošloj sednici, na osnovu prijave Aleksandra Rodića, pokrenulo postupak izricanje mere televiziji Pink, te da očekuje da se emiter izjasni o postupku i da će taj slučaj procesuirati na sledećoj sednici.

Vi tvrdite da je zakon bio prekršen i to je verovatno tačno, ali ja ne želim da prejudiciram da će ta odluka biti bilo kakva, devet članova Saveta glasa. To je jedino što mogu da vam kažem. 

Podrška policije

Nezavisni policijski sindikat Srbije uputio je pismo podrške vlasniku Kurira Aleksandru Rodiću uz poruku da „istraje u borbi za pravdu i objektivno izveštavanje".

Ministar Tasovac 

Ne može preko medija da se vodi istraga i da se presuđuje

Ministar kulture i informisanja poručio je da se nikad ne sme dozvoliti da mediji preuzmu na sebe ulogu tužilaštva ili suda. 

Ukoliko Ministarstvo kulture i informisanja posmatrate kao simbiozu tužilaštva, suda, Srpske pravoslavne crkve i Centralnog komiteta, dakle nekoga ko treba da vodi istragu, osuđuje, daje duhovne i moralne orijentire za ponašanje celo kupne medijske scene, onda se mi tu ne slažemo, odgovorio je Tasovac na pokušaje voditelja televizije Pink da ga navedu da se uključi u hajku na Kurir.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi