Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Čelnici DS dilovali s 'Kurirom'
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

16. 12. 2014.

Autor: N. I. Izvor: Informer

Čelnici DS dilovali s 'Kurirom'

Bivši predsednik Boris Tadić prvi put je sinoć progovorio o „medijskoj mafiji“ u Srbiji i otvoreno rekao da je „Kurir“ godinama bio pod kontrolom Demokratske stranke! On je potvrdio i da su čelnici DS dilovali sa Aleksandrom Rodićem, kao i da je gazda „Kurira“ umešan u tajnu kupovinu „Politike“ i „Novosti“!

 

Svi ga razočarali

Tadić, sadašnji lider SDS, u emisiji „Ćirilica“ na TV Hepi rekao je, između ostalog, i da nikada nije naručio nijednu naslovnu stranu u „Kuriru“, ali je priznao da su to njegovi saradnici to redovno radili!?! Pojedini ministri iz DS su vodili lične ratove preko „Kurira“! Naručivali su tekstove jedan protiv drugog i tu se vidi nezrelost mojih sledbenika... Ali i ja snosim odgovornost za to.

Međutim, lično nikada nisam pozvao nikoga iz medija da nešto objavi ili ne objavi rekao je Tadić u razgovoru sa Milomirom Marićem. Govoreći o kriminalnoj, tajnoj kupovini „Politike“ i „Novosti“, Tadić je rekao da ga je sa tajkunom Miroslavom Bogićevićem upoznao bivši potpredsednik DS Dušan Petrović. Bogićević je na svaki način pokušavao da uđe u medije, da privatizuje NIN, a kasnije „Politiku“ i „Novosti“. To što je Bogićević hteo da uđe u „Politiku“, koliko ja znam, nema veze s tim što je Rodić hteo da uđe u taj posao...

Ljudi koji su vodili „Kurir“ imali su ideju da sami investiraju u „Politiku“, ali to nije bila moja ideja niti sam je sprovodio. Kad sam saznao da Rodić hoće da kupi „Politiku“ i „Novosti“ i pitao o čemu se radi, rekli su mi da je to tržišna ekonomija i da svako ko ima pare može da kupi medije. Na slobodnom tržištu ne možete nikom da zabranite kupovinu.

Ista stvar je bila i kad je Cane Subotić poslovao sa VAC... istakao je bivši šef države. Prema njegovim rečima, svi tajkuni Rodić, Mišković, Subotić, kao i Milan Beko koristili su medije kako bi vršili uticaj na javnost. Sasvim je zanimljivo da je Tadić sinoć izjavio da sumnja da i dalje postoji „dobar broj demokrata koji su se ogrešili o zakon“. Ostavljam sumnju jer se nisam bavio ni Razvojnim bankom Vojvodine ni Fondom za razvoj i tražim da se to istraži do kraja! Plašim se da nisu uhapšeni oni koji su stvarni kriminalci, a pripadali su DS istakao je Tadić.

Nisam štitio tajkune

Bivši predsednik je priznao i da se u proteklim godinama više razočarao u svoje najbliže saradnike nego u političke protivnike. Nisam mogao da verujem da je suvlasnika lista „Pres“, koji je moju vlast nazivao „stokom bezrepom“, svojevremeno plaćao moj tadašnji potpredsednik Dragan Đilas!?!

Svake nedelje je tamo izlazila kolumna protiv mene. Nikad nisam pozvao ni Miroslava Miškovića ni Đilasa da zaustavim te tekstove naveo je lider SDS. Bivši predsednik se osvrnuo i na kritike da je, dok je bio na vlasti, štitio krupne biznismene, tvrdeći da je to bilo „potpuno neosnovano“.

Toliko sam bio zaštitnik tajkuna da su stalno zazirali od mene i učinili sve da me se reše. Sa Canetom Subotićem, recimo, upoznao me je Bodo Hombah iz VAC prilikom kupovine „Politike“ i „Novosti“. A što se tiče Miroslava Miškovića, sigurno ga nisam ja pozvao na večeru sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, nego Amerikanci... Negde sam pročitao da mi je Bogić ević dao 24 miliona evra... Pa da sam dobio te pare, sad bih valjda živeo na nekoj egzotičnoj destinaciji, a ne kao podstanar u predgrađu Beograda zaključio je Tadić.

Spreman sam da pomognem Vučiću

Lider SDS Boris Tadić sinoć se osvrnuo i na svoje moguće učešće u rekonstruisanoj Vladi, rekavši da je spreman da pomogne Vučiću. Spreman sam da iskoristim svoj međunarodni uticaj za privlačenje stranih investicija u Srbiju i nastavljanje procesa pregovora. Započeo sam odlične odnose s Kinom i tu bih mogao da pomognem rekao je Tadić. Priznajem da sam grešio jer sam sporo donosio odluke. Vučić nema problem s tim i kada je potrebno, brzo preseče i donese važne odluke. Ja sam se bojao toga naveo je Tadić.

Pitanja na koje Rodić mora da odgovori

Informer insistira da se sve optužbe Borisa Tadića, pa i one koji bi se mogli odnositi na glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića, odmah i bez odlaganja provere. Pozivamo gazdu „Kurira“ da odmah odgovori na ova pitanja:

1. Aleksandre Rodiću, kakva je tačno vaša uloga u tajnoj kupovini „Politike“ i „Novosti“?

2. Aleksandre Rodiću, da li ste vi prikriveni vlasnik ova dva dnevna lista?

3. Aleksandre Rodiću, odakle vam novac za preuzimanje akcija od nemačkog VAC?

4. Aleksandre Rodiću, da li ste 2011. dobili milione iz fonda za pomoć medijima?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi