Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska povodom teksta Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe" (2014)

16. 04. 2014.

Autor: V. Ob. Izvor: NUNS

"Vojko i Savle" - drugi deo

Obeležavanje petanestogodišnjice ubistva Slavka Ćuruvije se po mnogo čemu razlikovalo od sličnih skupova održanih ranije. Najpre, prvi put, čini mi se, za ovu deceniju i po, kraj haustora, u Svetogorskoj, kolege, prijatelji, članovi porodice,došli su, uglavnom, sa verom da nećemo još dugo čekati na sudski epilog ovog monstruoznog zločina. Istraga je, kažu, pri kraju, očekuje se ubrzo optužnica.

Osim te prigušene nade, svako ko se tog dana zatekao u Svetogorskoj, mogao je da primeti još nešto - nelagodu.

Ne znam kako se osećala  Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a i glavna i odgovorna urednica „Politike“, dok je polagala venac kraj ploče Ćuruviji, ali „najstariji dnevni list na Balkanu“, samo koji dan ranije, utisak je većine prisutnih, objavio je sramnu paškvilu pod naslovom „Treći metak Branke Prpa“, zapravo nastavak serijala „Vojko i Savle“.

„Politika“ je zarad jeftinog, udvoričkog politikantstva, dozvolila sebi da osobu koja je ležala sa Slavkom u istoj lokvi krvi, optuži  da manipuliše Slavkovom smrću. Nisko, prizemno, nedopustivo.

Branka Prpa će, siguran sam, preživeti i ovaj „treći metak“, ljudski povredjena ali moralno neokrznuta. Uostalom, navikla je.   Kao i mnogo puta do sada, kada god je govorila ono što nije prijalo nečijim ušima, posezalo se za sličnim diskvalifikacijama. Ono što, medjutim, brine je mogućnost da neko smatra da i ovakvi tekstovi spadaju u istražne radnje.

Ako je zaista tako, i ako zarad podizanja optužnice treba opaliti rafal u Branku Prpu i još po nekoga, onda istina o ubistvu Slavka Ćuruvije i nije tako blizu kako nam se učinilo jednog trenutka.

Ostali tekstovi iz prepiske nalaze se ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi