Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a 2021. godine  |  Devet članova Uprave ponovo kritikuje rukovodstvo UNS-a zbog kolektivnog učlanjivanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a 2021. godine

25. 05. 2021.

Izvor: UNS

Devet članova Uprave ponovo kritikuje rukovodstvo UNS-a zbog kolektivnog učlanjivanja

Grupa od devet članova Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS), koja ima ukupno 40 članova, smatra da je vrh aktuelnog rukovodstva UNS-a pred Izbornu skupštinu koja je zakazana za 29. maj „sproveo nezapamćenu praksu kolektivnog učlanjivanja čitavih redakcija“.

U saopštenju devet članova Uprave UNS-a pita se „šta se to tako drastično promenilo u UNS-u pa se od početka godine za članstvo prijavilo oko 500 ljudi, od čega je samo tokom aprila i maja stiglo blizu 400 prijava“.

„Ovoliko medijskih radnika se ne prijavi u UNS ni za dve, pa i tri godine. Drugog objašnjenja nema – reč je o makijevalističkom pristupu u službi pobede sadašnjeg predsednika Vladimira Radomirovića“, navodi ova grupa članova Uprave.

Ocenjuju da „čelnici UNS-a, koristeći poziciju moći i resurse organizacije koja pripada svima nama, vode izbornu kampanju nalik političkoj borbi za vlast, očito zaboravljajući činjenicu da nisu politička stranka već predstavljaju novinarsko udruženje koje mora ostati dosledno načelima profesije – iznad svake politike“.  

Pozvali su Vladimira Radomirovića da javno kaže „šta je dogovorio sa Zoranom Veličkovićem i ostatkom PROUNS ekipe, 23. aprila u Pres centru Udruženja novinara Srbije“.

„Znamo da je nakon njihovog dogovora nastao pravi ’stampedo’ na UNS – prijave za učlanjenja stizale su kao da je raspisana novčana nagrada za buduće članove. Znamo i da su PROUNS-u zaista obećane neke nagrade kao protivusluga za dovođenje glasača za Radomirovića. Ali, ne znamo koje tačno, koliko to košta i ko će platiti“, kaže se u saopštenju.

Pozvali su i Višnju Aranđelović, članicu Saveta REM-a „da javnosti Srbije javno kaže da li je tačno da je za izborne interese jednog dela UNS-a pregovarala sa predstavnicima medija u Beogradu i još nekim gradovima Srbije koji su u direktnoj nadležnosti REM-a“.

„Zna li da je to flagrantni sukob interesa, zloupotreba položaja i ovlašćenja i direktno nanošenje velike štete tom regulatornom telu, ali i Udruženju novinara Srbije koje ju je na tu funkciju predložilo?“, pitaju članovi Uprave Višnju Aranđelović.

Ova grupa članova Uprave pozvala je i Ljiljanu Smajlović i Petra Jeremića da „objasne kako to članica Komisije za žalbe Saveta za štampu i predsednica Suda časti UNS-a i jedan menadžer za etiku, mogu da pogaze svaku etiku u svom udruženju tako što kao potpisnici kandidature Vladimira Radomirovića odlučuju o diskvalifikaciji njegovog protivkandidata Živojina Rakočevića“.

Saopštenje su potpisali: Budimir Ničić, Slobodan Ćirić, Jelena Petković, Jovanka Stanojević, Olivera Milošević, Zorica Đoković, Edib Honić, Novka Ilić i Dragoljub Janojlić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi