Naslovna  |  Aktuelno  |  Hronika napada Junajted grupe na UNS  |  UNS poziva novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Hronika napada Junajted grupe na UNS

23. 10. 2020.

Izvor: UNS

UNS poziva novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva novinare i urednike televizija N1 i Nova, kao i portala Nova.rs, da se odupru pritisku vlasnika i da prestanu da svojim izveštavanjem drastično krše Kodeks novinara.

Kolege iz ovih medija podsećamo da je etičkim kodeksom propisano da "ekonomski i politički interesi izdavača ne smeju da utiču na uređivačku politiku na način koji bi imao za posledicu netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno informisanje javnosti".

N1, Nova i Nova.rs prekršili su etička i profesionalna pravila izveštavajući o presudi ciriškog suda po tužbi Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom sudskom postupku. Dragan Šolak je suvlasnik Junajted grupe u čijem su vlasništvu N1, Nova i Nova.rs.  

N1 je krajem septembra vest o presudi objavio a da tu presudu nije video, da bi naknadno izmenio vest navevši da je reč o "saopštenju Junajted grupe". Prema smernicama Saveta za štampu, onlajn mediji svaku izmenu u objavljenom tekstu moraju da naznače i da navedu šta je u originalnom članku izmenjeno. Kada je UNS zatražio presudu od Junajted grupe i Okružnog suda u Cirihu i objavio članak da su i Junajted grupa i sud odbili da nam je dostave, mediji Junajted grupe pokrenuli su kampanju protiv Udruženja, predsednika Vladimira Radomirovića i predsednice Suda časti Ljiljane Smajlović.

U toj kampanji, nespojivoj sa novinarstvom, mediji Junajted grupe obmanjuju sagovornike da je vest o presudi objavljena na osnovu "saopštenja Junajted grupe", prekrajaju njihove izjave, komentarišu izmišljene navode i lažno tvrde da UNS "štiti Vučićeve medije". Ovde nije reč o tome ko je za vlast ili protiv nje, već o pravilima novinarstva. Zahtev da se novinari uguraju u suprotstavljene političke tabore poguban je i za novinarstvo i za demokratiju. Po čemu su N1 i Nova bolji od provladinih medija ako ni sami ne poštuju novinarske standarde? 

Udruženje novinara Srbije apeluje na novinare i urednike N1, Nove i Nova.rs da odbiju zahteve vlasnika koji su suprotni pravilima novinarstva i da ne dozvole zloupotrebu medija za njegove poslovne interese. UNS će kolegama koje izveštavaju u skladu sa odredbama Kodeksa novinara Srbije pružiti svu potrebnu pomoć i podršku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi