Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Prošlo je 19 godina od ubistva Momira Stokuće u Prištini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

21. 09. 2018.

Izvor: UNS

Prošlo je 19 godina od ubistva Momira Stokuće u Prištini

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) podseća da se danas navršava 19 godina od kako je fotoreporter i saradnik „Politike“ Momir Stokuća ubijen u svojoj porodičnoj kući u Prištini (Đure Jakšića 15) koju nije želeo da napusti kada su tri meseca ranije međunarodne snage preuzele odgovornost za bezbednost na Kosovu.

Kako je za UNS rekla Stokućina sestra Branka Damnjanović, za njegovo ubistvo saznali su iz televizijskih vesti. 

- Odmah sam otišla u Prištinu gde sam preko Komiteta za pomoć pokušala da prenesem njegovo telo u Niš gde je cela porodica već živela, ali mi nisu dozvolili. Nisam mogla da ga sahranim ni u Prištini. Tada je situacija bila teška, morali bi da obezbede celo groblje da bi omogućili sahranu – rekla je Damnjanović.

Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. godine, a sahranjen je 24. septembra 1999. godine u Gračanici. Njegovo telo Branka Damnjanović u Niš je prenela 2014. godine. Porodica nikada nije dobila informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo.

Istraživanje Udruženja novinara Srbije otkriva i da je prijava policiji UNMIK-a "nestala" iz njihove arhive, što se pravda promenom nadležnosti istražnih organa i selidbom.

Podataka o ovom ubistvu nema ni u Euleksu, nema ga ni Specijalno tužilštvo Kosova, niti srpsko Tužilaštvo za ratne zločine. I pored toga što UNS godinama unazad podseća na ovaj zločin, najbližeg rođaka, Momirovu sestru Branku Damnjanović, za 19 godina od kako je njen brat ubijen nije pozvao nijedan istražni sudija.

- Čak ni zvaničan dokument nisam dobila, osim jednog papira koji su mi dali u bolnici, a koji sam morala da ostavim u manastiru. I dalje ne znamo ko ga je ubio – dodala je Damnjanović.

Tekst UNS-a „Ubistvo novinara Momira Stokuće u Prištini 19 godina bez istrage“ pročitajte OVDE.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi