Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Obeleženo četvrt veka Radio Gračanice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

21. 10. 2024.

Autor: J. Marković Izvor: UNS

Obeleženo četvrt veka Radio Gračanice

Svečanom akademijom i izložbom fotografija koje svedoče o radu Radio Gračanice, u Galeriji Doma kulture Gračanica obeleženo je četvrt veka postojanja i rada ovog medija.

Koordinator RTV Gračanica Dejan Jevtić prisetio se početaka rada Radio Gračanice, kada se nakon ratnih dešavanja u životnom, pa i medijskom mraku, 21. oktobra na frekvenciji od 90.7 megaherca začuo srpski glas.

„'Ovo su talasi Radio Gračanice'. U jednoj maloj prostoriji u ovom Domu kulture zahvaljujući jednom broju ljudi koji su svoj rad želeli da nastave, prekida se tišina i nastaje radijski program, te 1999. godine bez osnovnih uslova za rad prepušteni sami sebi“, rekao je on.

Danas, kako ističe Jevtić, kada se priseti teškog početka rada ovom medija, kaže da su ti problemi izgledali nerešivi.

„Odgovornost koju smo svi mi preuzeli njegovim osnivanjem, dala nam je snagu da nastavimo sa radom i borimo se da opstanemo. Mi nismo u tim teškim vremenima bili samo radio koji prenosi informacije, već smo živeli i disali sa našim slušaocima, sa našim narodom“, istakao je on i naglasio da ih poteškoće nisu slomile, već dale nadu i veru da nastave dalje.

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić rekla je da Radio Gračanica svedoči svim iskušenjima sa kojima se srpski narod suočava od 1999. godine.

“Svima nama koji smo u tom periodu sa zebnjom čekali informacije o događajima, Radio Gračanica bio je i danas je, najpouzdaniji izvor informacija. Danas, 25. godina kasnije, vidimo jedan savremen kolektiv, koji sa svima nama nosi breme borbe za istinom i boljim životom na Kosovu i Metohiji", dodala je Šubarić.

Na svečanoj akademiji prisutni su bili u prilici da pogledaju izložbu fotografija, pripremljenu u saradnji sa Galerijom umetnosti Priština i Domom kulture Gračanica, nastalih u proteklih 25 godina rada ove medijske kuće. Fotografije su svedočanstva bogatog radnog iskustva zaposlenih, kao i burnih i izazovnih trenutaka života na Kosovu i Metohiji, te intimnih trenutaka.

Program Radio Gračanice je proširen kada je otvorena Televizija Gračanica, da bi kasnije programski sadržaj počeli da prezentuju na sajtu rtg.rs, te na društvenim mrežama i YouTube kanalu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi