Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Vanovac: Zabrana štampanih medija na srpskom jeziku protivna svim konvencijama o ljudskim pravima koje su trenutno aktuelne u svetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

18. 06. 2024.

Izvor: TV Most

Vanovac: Zabrana štampanih medija na srpskom jeziku protivna svim konvencijama o ljudskim pravima koje su trenutno aktuelne u svetu

Godinu dana nakon odluke kosovske Vlade o zabrani uvoza robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Kosovo, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku.

Distribucija srpske štampe na Kosovu onemogućavana je u nekoliko navrata poslednjih deset godina.

UNS i DNKiM neprekidno ponavljaju da je sloboda štampe temelj demokratije, a pravo na informisanje na sopstvenom jeziku jedno od osnovnih ljudskih prava čije uživanje mora biti obezbeđeno u svakom trenutku,  bez ograničenja.

Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije Ivana Vanovac ocenjuje da je u pitanju presedan, i da toga nema nigde u savremenom, demokratskom svetu.

„Nigde na svetu toga nema. Bez obzira na to što je ovo vreme digitalnih tehnologija, što je ovo vreme elektronskih medija, pre svega, naše pravo na štampane medije na srpskom jeziku, niko, ni u jednom trenutku nije smeo da ospori. Mi dokazujemo da godinu dana, na očigled međunarodne zajednice i celoga sveta i svih organizacija novinarskih udruženja koja smo mi o svemu izvestili,  Priština bez problema sprovodi tu odluku i tu uredbu i danas“, istakla je Vanovac.

Ona je dodala da su se novinarska udruženja  obratila i zahtevala od Evropske i Međunarodne novinarske federacijei svim relevantnim činiocima, podršku i izvršenje neke vrste pritiska na Prištinu da dopusti ulazak štampe.

„Do danas mi, na žalost, nemamo odgovor – nikakav. Ono što je važno napomenuti jeste da, ukoliko se zabrani distribucija štampe na srpskom jeziku sa područja Centralne Srbije na područje Kosova, mi ostajemo bez ikakvog srpskog štampanog glasila, jer ne postoji štamparija na Kosovu koja štampa medije na srpskom jeziku tako da moramo da se oslonimo, apsolutno na elektronske medije, a to je pre svega, za naše starije građanstvo često i neizvodljivo“, naglasila je Vanovac.

Društvo novinara Kosova i Metohije, prema njenim rečima, nastaviće da  traži i zahteva da neko odreaguje i dopusti srpskom narodu da se informiše na način koji mu je zagarantovan svim konvencijama o ljudskim pravima koje su trenutno aktuelne u svetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi