Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Anđelko Utješanović: Da mi je zabranjeno da uđem na KiM dokazuju i odbijenica i mejl koji je stigao crkvi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

04. 01. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Anđelko Utješanović: Da mi je zabranjeno da uđem na KiM dokazuju i odbijenica i mejl koji je stigao crkvi

Novinar Tanjuga Anđelko Utješanović kaže za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da su netačne tvrdnje kosovske policije da mu je dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, a da to dokazuju i odbijenica i imejl Vlade u Prištini, upućen Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, u kome se navodi da mu je zabranjen ulazak na KiM.

Delegacija je, kako dodaje, informaciju da mu nije dozvoljen ulazak dobila desetak minuta pred dolazak na administrativni prelaz Merdare.

„Desetak minuta pre nego što je trebalo da stignemo na Merdare, crkva je dobila imejl od Vlade u Prištini u kome se navodi da meni nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, a ta informacija došla je i do delegacije. Iako su mi preneli informaciju, hteo sam da odem do prelaza i probam da uđem“, rekao je Utješanović za UNS.

Kada je stigao na prelaz, kako kaže, dali su mu odbijenicu u kojoj ne piše zbog čega mu je zabranjen ulazak na KiM.  

„Kad su me vratili i tražili mi da izađem iz automobila, tražio sam da mi objasne zbog čega ne mogu da uđem. Pitali su me da li mi je potreban papir koji to potvrđuje. Rekao sam da mi daju da bih video koje je obrazloženje. On je otišao do kućice na administrativnom prelazu i doneo odbijenicu. U odbijenici nije navedeno zbog čega mi nije dozvoljen ulazak na KiM“, kaže za UNS Utješanović.

Zabranu vidi kao vid provokacije i pokušaj da se obeležavanje Božića u Pećkoj patrijaršiji spusti na niži medijski nivo.

„Hteli su da utišaju posetu patrijarha jer su znali da će to biti jedna od centralnih tema. Mi smo bili jedina medijska ekipa koja je bila deo delegacije, a oni su želeli da što manje informacija dođe do javnosti u centralnoj Srbiji. Da su mene pustili, slao bih informacije iz minuta u minut agenciji, a Tanjug bi te informacije distribuirao širom ostatka Srbije“, kaže Utješanović.

On ističe da ne vidi logičan razlog za zabranu ulaska jer se nije uputio na KiM da izveštava o sukobu već o obeležavanju Božića.

„Za mene je bila velika čast da odem u Pećku patrijaršiju i izveštavam sa takvog događaja. Tamo nije bilo nikakvih tenzija ili konflikta. Išao sam da izveštavam o Božiću zajedno sa delegacijom Srpske Pravoslavne Crkve“, dodao je.

Utješanović kaže da je nebrojeno puta izveštavao sa Kosova i Metohije i da nikada nije bilo problema.

„Uglavnom sam izveštavao sa severa KiM, ali sam išao i u enklave. Nikada nije bilo problema. Nikada nikakav prekršaj nisam napravio nigde, ne samo na KiM. Najviše bih voleo da jave da je u pitanju bio nesporazum. Voleo bih da sada mogu da odem da se pridružim. Danas bih krenuo“, dodaje on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi