Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije "Utisak nedelje" (2014)  |  Neka se pripremi...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije "Utisak nedelje" (2014)

02. 10. 2014.

Autor: Miljenko Dereta Izvor: Politika

Neka se pripremi...

Možeš ukinuti TV emisiju, ali utisci nedelje ostaju.

Utisak protekle nedelje nije ni „Parada ponosa”, ni sukob žandarmerije i mlađeg Vučića, već nova opominjuća faza ućutkivanja medija i svake kritičke misli u srpskom društvu.

Sa TV ekrana je sklonjena Olja Bećković. Ukinuta je TV emisija koja traje 24 godine, koja je sve te godine, kroz raspad Jugoslavije, ratove, inflacije i ekonomski sunovrat, kroz promene nekoliko predsednika države i vlada, ostala i opstala kao retko mesto kulturnog dijaloga neistomišljenika.

„Utisak nedelje” bio je svojevrsna institucija, a institucije se čuvaju kao garant i simbol stabilnosti jednog društva. Osim u Srbiji, posebno danas. U svetu medija, takva emisija se ne ukida čak ni kada se voditelj ili voditeljka, savladani godinama, povuku, ili ne daj bože odu na drugi svet. Traži im se zamena, ali emisija, kao teško uspostavljeni brend, čuva se kao oči u glavi zato što donosi profit i ugled. A kada, kao u slučaju „Utiska nedelje”, privatni vlasnik počne da radi protiv profita, svog osnovnog interesa i pokretača, jasno je da je uslovljen pritiskom koji ugrožava njegov opstanak i strahom da izvor pritiska imenuje i da mu se suprotstavi.

Nedostatak stabilnih institucija važan je pokazatelj niskog stepena demokratičnosti srpskog društva i države. Nezavisno sudstvo, pravna država, slobodno i demokratsko obrazovanje, poštovanje ljudskih prava su, naravno, oblasti kroz čije uspostavljanje jake, stare demokratije pokušavaju da uvedu minimum reda i u naše društvo.

Ali, naša vladajuća politika zna bolje odakle joj dolazi prava pretnja - od dobro informisanih, za kritičko mišljenje osposobljenih građanki i građana. Zato se, u preventivnom ratu protiv predvidive budućnosti svakog autoritarnog sistema krenulo u sistematsko rušenje malobrojnih, teškom mukom uspostavljenih slobodnih medija. Korak po korak uvodi se potpuna kontrola objektivnog informisanja građanki i građana Srbije.

Posebno me brine nesposobnost ostrašćenih cenzora da razumeju nove tehnologije u kojima je, kao i u priči „U cara Trajana kozje uši” nemoguće sakriti istinu. Ona progovori iz zemlje ako nema drugog načina.

Bojim se samo da današnji carevi nisu milostivi kao Trajan, koji je svom berberinu oprostio objavljivanje istine. Važno je da se ne zaboravi.

Sve je počelo prodajom B 92, što se danas pokazuje kao deo osmišljene, dugoročne strategije zatiranja kritičkog društvenog dijaloga kroz proces estradizacije/ tabloidizacije svih medija, štampanih i elektronskih. Programi koje gledamo na nacionalnim frekvencijama liče kao jaje jajetu i uskoro će se razlikovati samo po simbolu stanice u nekom od ćoškova ekrana.

Potom je usledilo skidanje ,,Razgibavanja” sa Radija B 92, tj. ućutkivanje Darka Mitrovića i Marka Stepanovića. Metod je smehotresno identičan onom primenjenom na Olji Bećković: „Imali smo sastanak sa čelnim ljudima B 92. Ne mogu puno da otkrivam, jer smo u nezavidnom položaju.

Do 13. januara neće biti emisije, za dalje još ništa ne znamo. Zvanično objašnjenje koje smo dobili je da smo 'skinuti' zbog prazničnog programa”, kaže Darko Mitrović pre manje od godinu dana. Otišao je i Brakus. Na sve moguće načine obaran je sajt „Peščanika”, ljudi su pritvarani „zbog širenja panike” na društvenim mrežama.

„Paniku” su izazivale informacije sa poplavljenih područja. Zlehuda sudbina beogradske institucije Studija B, dramatičan je prikaz da je kvalitetan i gledan program moguće uništiti maltene preko noći politički dirigovanom uređivačkom politikom. Partijsko podaništvo je naprosto negledljivo.

Proces gušenja slobode govora će se nastaviti, novina po novina, TV stanica po TV stanica, emisija po emisija, novinar po novinar... Kap po kap... dok se čaša ne prelije. A onda... Ne znam zašto sam pomislio na Džordža Orvela i njegovu izjavu: „1984. je parodija i zato može da se dogodi.

To je pravac u kome svet ide u ovom trenutku. U našem svetu neće biti emocija osim straha, besa, trijumfa i samoponižavanja.... Neće biti lojalnosti osim lojalnosti partiji... Ako želite sliku budućnosti zamislite čizmu kako gazi ljudsko lice, zauvek. Pouka ove situacije je jednostavna - ne dozvolite da se to dogodi. To zavisi od vas.” Neka se pripreme Koraks, Petričić, Njuz net, Kesić i Somborac... Ne dozvolimo da se to dogodi. To zavisi od nas.

*Osnivač Građanskih inicijativa

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi