Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije "Utisak nedelje" (2014)  |  Marjanović: Pitaću RRA kako B 92 može da postane zabavni kanal
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije "Utisak nedelje" (2014)

01. 10. 2014.

Autor: B. Baković Izvor: Politika

Marjanović: Pitaću RRA kako B 92 može da postane zabavni kanal

Sva objašnjenja povodom pitanja koja su pokrenuta u poslednje vreme sa „nestankom” pojedinih emisija nekih televizijskih kanala, naročito posle optužbi novinarke Olje Bećković da je njena emisija „Utisak nedelje” zabranjena na TV B92, predstavnici parlamentarnih stranaka moći će u petak da traže od članova Radiodifuzne agencije (RRA).

Jedina tačka dnevnog reda Odbora za kulturu i medije, zakazanog za petak, jeste redovni izveštaj ovog regulatornog tela nadležnog za rad elektronskih medija.

Predsednica odbora Vesna Marjanović (DS) u izjavi za „Politiku” kaže da ona namerava da postavi pitanje da li TV B92, koja ima nacionalnu frekvenciju, može „u hodu” da potpuno promeni koncept, pošto je najavljeno da će to sada biti zabavni kanal.

- Mene zanima kako neko ko je dobio nacionalnu frekvenciju kao kanal koji ima različite sadržaje, između ostalog informativne, kulturne, obrazovne, može da kaže sada ćemo da budemo zabavni kanal. Ne znam da li to može, ali nadam se da ćemo saznati u petak - ističe Marjanovićeva.

Podsetimo, „Politika” je ovo pitanje istim povodom postavila pre dve nedelje (16. septembra).

Tada predsednik Saveta RRA Goran Karadžić nije želeo da komentariše „ono o čemu se za sada samo priča”, ali, na pitanje da li bi ukidanje emisija „Insajder”, „Utisak nedelje” i „Kažiprst” izazvalo reviziju nacionalne licence koju je B 92 dobio kao informativno glasilo, rekao je: „Dozvola za nacionalnu frekvenciju ne zavisi od pojedinih emisija. Ona se dobija na osnovu uređivačkog koncepta i B92 ju je dobio na osnovu svog celokupnog programa. Prema tome, dozvola se ne može revidirati na osnovu ukidanja jedne ili više emisija, jer program je živa stvar, nešto se stvara, nešto se ukida”...

A na pitanje da li to onda znači da RRA ne bi reagovao ukoliko bi „Utisak nedelje” prestao da se emituje na B 92, Karadžić kaže da RRA ima devet članova, da bi možda neko od njih i postavio to pitanje, ali da ne može da govori unapred.

Vesna Marjanović ukazuje da narodni poslanici u petak mogu predstavnike RRA da pitaju apsolutno sve što se tiče stanja u elektronskim medijima i očekuje da će sva pitanja koja su aktuelna biti postavljena.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozivalo je juče novinare i javnost da potpišu peticiju „Vratite nam Utisak”, kojom se traži da televizija B92 poštuje ugovor i počne sa emitovanjem emisije „Utisak nedelje”, a Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je podržalo ovu peticiju, pozvalo je novinare na tihi protestni skup, 6. oktobra u 21 sat, ispred zgrade RTV Studio B, zbog „skidanja” sa programa emisija „Sarapin problem” i „U centru”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi