Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  UNS i DNV: Redakcije Mađar soa i Het Napa da i dalje biraju glavnog urednika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

06. 07. 2016.

UNS i DNV: Redakcije Mađar soa i Het Napa da i dalje biraju glavnog urednika

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (UNS i DNV) podržava protest novinara Mađar soa i Het Napa zbog namere Mađarskog nacionalnog saveta da promeni Statut ovih medija i onemogući novinare da učestvuju u izboru glavnog i odgovornog urednika.

Deo novinara listova Mađar so i Het Nap održaće sutra, 7. jula, građanski protest ispred sedišta Mađarskog nacionalnog saveta zbog, kako UNS-u navodi dosadašnji novinar Mađar Soa Peter Kokai, ukidanja demokratske institucije koja je postojala oko 30 godina.

Do sada, nakon raspisanog konkursa za izbor glavnog i odgovornog urednika i predstavljanja programa kandidata, redakcije Mađar soa i Het Napa tajnim glasanjem su se izjašnjavale o glavnom uredniku. Njihov predlog upućivan je Mađarskom nacionalnom savetu koji je, takođe tajnim glasanjem, birao urednika.

„Nikada se nije desilo da se za izbor glavnog i odgovornog urednika ne pita redakcija, kao ni da osnivač preinači mišljenje redakcije. Sa druge strane, gledajući predložene promene Statuta, Mađarski nacionalni savet sva ovlašćenja za izbor urednika daje takozvanom Telu ovlašćenih lica koje u okviru ovih medija deluje kao Upravni odbor. Sva vlast se prebacuje tom telu koje je produžena ruka Saveza vojvođanskih Mađara, i to je suština“, rekao je Kokai UNS-u.

Glavna i odgovorna urednica Mađar Soa Marta Vajru danas nije odgovarala na pozive UNS-a.

Za UNS i DNV je neprihvatljivo da se posle skoro 30 godina menjaju pravila po kojima je redakcija tajnim glasanjem davala mišljenje o kandidatima za izbor glavnog i odgovornog urednika.  

UNS i DNV smatraju da je ovo još jedan pritisak na slobodu medija od strane Mađarskog nacionalnog saveta, odnosno političke stranke Savez vojvođanskih Mađara koja ima odlučujući uticaj na rad ovog tela.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

29.08.

2016.

Poznavalac prilika [neregistrovani] u 22:07

Morate da znate...

Nije ovde reč o pritisku na slobodu medija ili borbi za tu slobodu, već o sukobu dveju političkih struja u mađarskom korpusu - SVM Ištvana Pastora koja ima dominantnu podršku mađarskog biračkog tela i Mađarskog pokreta koji predvodi Tamaš Korehec i koji je, realno, takvu podršku nema - a koji se prelama i u Mađar Sou, odnosno Het Napu.

Sasvim konkretno, novinari i urednici koji se, kao, istrajno bore za slobodu medija, ipak su samo pobornici političke opcije Tamaša Korheca, za čijeg vremena na čelu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine su, konačno, i postavljeni na funkcije sa kojih bi sada trebalo da odu.

UNS i DNV, dakle, ne bi trebalo da se mešaju u jednu objektivno političku borbu, a upravo to su ovim saopštenjem uradili. Neprimišljeno, površno i brzopleto, jednom rečju na štetu stvarne slobode medija.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi