Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Sa radionice o MoJo novinarstvu: Savremeni novinar radi posao za koji je nekada bila potrebna višečlana ekipa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

18. 10. 2024.

Autor: Predrag Rava Izvor: DNV-UNS

Sa radionice o MoJo novinarstvu: Savremeni novinar radi posao za koji je nekada bila potrebna višečlana ekipa

Danas jedan novinar radi posao višečlane ekipe, a to se može odraziti pozitivno na efikasnost u radu, ali negativno na kvalitet sadržaja, istakli su predavači na UNS-ovoj radionici "Piši, snimaj i montiraj za veb. Budi veb novinar", koja je održana u Novom Sadu.

Da bi učesnici mogli da proizvedu kvalitetan video sadržaj, Lazar Drecun im je govorio o pravilnom kadriranju, osnovnoj postavci rasvetnih tela i estetskim principima snimanja. Drecun je predstavio najvažnije formate i kodeke, 4K, UHD i HD rezolucije, a govorio je i o tome kako funkcioniše MOJO aplikacija.

On je tokom praktičnog dela predavanja učesnicima prikazao delove opreme koja se koristi u profesionalnom snimanju i dodao da je savremeni novinar često i snimatelj, montažer, rasvetljivač, pa i vozač.  

Trka za informacijom posebno je stavila u nepovoljan položaj veb novinare, čiji posao je sve složeniji. O tome kako se na vebu povezuju tekstovi linkovima i slikama, zašto su naslovi drugačiji od naslova u klasičnim medijima, kako zadržati pažnju čitalaca, šta je hiperlink, šta su povezane vesti i tizeri, prisutnima je govorio Aleksandar Grubeša, veb urednik na portalu lista Dnevnik.

,,Veb novinar na terenu, ‘naoružan’ mobilnim telefonom, može da pošalje tekst, video ili fotografiju brže nego ikada ranije. Svakako, u redakciji morate imati sposobnog urednika da dobijeni materijal pretoči u vest“, istakao je Grubeša.

Grubeša je dodao da je danas malo čitalaca koji su verni posetioci samo jednog portala, te da, tražeći neku vest, svi pretražuju istovremeno više izvora. Zato je, kako je dodao, neophodan klikabilan naslov. Ipak, Grubeša je istakao da ovaj naslov treba razlikovati od klikbejta.

„Pisanje za internet nije slično pisanju za bilo koji drugi medij, jer su oni koji posećuju onlajn medije nestrpljivi u traženju informacija koje ih interesuju. Ranije je cilj štampe bio da se prodaju na trafici, a danas veb ima za cilj da nas što duže zadrži u svom prostoru“, dodao je.

Na sledećoj radionici posvećenoj MoJo novinarstvu biće reči o tehnikama kreiranja kratkih video formi (explainers i self-authored video) za različite internet platforme. O ovim temama govoriće novinarka saradnica BBC news na srpskom Katarina Stevanović, dok će o alatima i aplikacijama za pripremu i obradu fotografija, video snimaka i tekstualnog sadržaja, govoriti Vladimir Bijelić, urednik revijalnih izdanja i menadžer društvenih mreža lista Dnevnik.

Radionica će biti održana 24. oktobra u prostoru UNS-DNV (Bulevar Mihajla Pupina 6/3, Novi Sad), sa početkom u 16 časova.

Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite na mejl adresi uns.dnv@gmail.com i navedete ime i prezime i broj telefona.

____________________________________________________________

Radionica se realizuje u okviru projekta ,,Piši, snimaj i montiraj za veb. Budi veb novinar“ koji se sufinansira iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi